Slagterigigant frasælger aktieandel i stor kølevirksomhed

Danish Crown og TA-Logistics A/S har solgt Agri-Norcold, der er en af Danmarks største operatører inden for indfrysning, frostvarehåndtering og oplagring af fødevarer. Køberen er Constellation Cold Logistics, som er blandt Europas førende i branchen. Et salg, der er en del af genfokusering på slagterivirksomhedens kerneforretning.

Markedet for køle- og frysehuslogistik i Europa er gennem de senere år blevet konsolideret, ligesom man også har oplevet det i landbrug- og fødevareindustrien.

Efter flere henvendelser besluttede ejerkredsen bag den danske køle- og frysehuslogistik virksomhed Agri-Norcold derfor tidligere på året at afsøge mulighederne for et salg til en af de førende paneuropæiske spillere i branchen.

Efter en grundig proces har Danish Crown og TA-Logistics A/S, der har haft ejerandel i Agri-Norcold, solgt kølevirksomhedens samlede aktiviteter til Constellation Cold Logistics, som med opkøbet vil have aktiviteter i otte vesteuropæiske lande.

- Det har været vigtigt for os at finde en køber, der vil udvikle Agri-Norcolds aktiviteter, for virksomheden vil også i fremtiden være en central samarbejdspartner for Danish Crown. Omvendt er det ikke en naturlig del af vores kerneforretning at være medejer af en virksomhed inden for køle- og frysehuslogistik, så derfor har vi, som en del af vores igangværende strategiske arbejde med at fokusere Danish Crowns forretning, valgt at sælge vores ejerandel i Agri-Norcold, siger Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown i en pressemeddelelse.

Jais Valeur annoncerede i juni, at han efter ti år på pinden som adm. direktør har valgt at trække sig.

Næsten et halvt århundredes historie

Danish Crown har på forskellig vis været medejer af Agri-Norcold siden 1978. I 2012 købte TA-Logistics A/S 57 procent af virksomheden, da de to tidligere medejere ønskede af sælge deres aktieposter.

- Gennem årene har vi i ejerkredsen drevet og udviklet Agri-Norcold ud fra et ønske om gensidig værdiskabelse mellem ledelsen og ejerkredsen. Det er vi lykkedes med gennem et tillidsfuldt samarbejde i det daglige og ikke mindst en fantastisk og dedikeret indsats fra både ledelse og medarbejdere i alle afdelinger. Det skylder vi dem en tak for, og jeg er ikke i tvivl om, at Agri-Norcold også fremover vil være en fantastisk leverandør til Danish Crown, forklarer Jais Valeur.

Han støttes af bestyrelsesformanden i Danish Crown, Asger Krogsgaard, der mener, at det er positivt for Danish Crowns andelsejere, at man med den her handel tager endnu et skridt i retning af at fokusere virksomheden på sin kerneforretning.

- Det er en del af det strategiske arbejde, vi som bestyrelse og ledelse sidder med lige nu, som handler om at gøre Danish Crowns forretning endnu skarpere gående fremad. Det arbejde vil fortsætte på flere fronter i de kommende måneder, siger bestyrelsesformanden.

Fortsat storkunde

Agri-Norcold har hovedsæde i Aalborg og driver 10 frostvareterminaler i Danmark, der alle er placeret tæt på de danske hovedfærdselsårer. De har tilsammen en kapacitet på op mod 900.000 kubikmeter frostlager og 266.000 pallepladser. Agri-Norcold har også eget pakkeri, og virksomhedens største frostlager i Vejen er samtidig Nordeuropas største.

- I Agri-Norcold har vi været meget tilfredse med det engagement, som vores to ejere gennem mere end 10 år har haft i virksomheden. Det har været et privilegie for os at have to så stærke ejere bag os i et meget konkurrencepræget marked. Samtidig har vi forståelse for, at frysehus- og logistikdrift ikke er core business for Danish Crown, og at en ny strategisk retning betyder et farvel til dem som ejer. Vi ser meget frem til et fortsat tæt samarbejde med Danish Crown som en af vores største kunder, siger Agri-Norcolds adm. direktør, Jan B. Nielsen.

Constellations køb af Agri-Norcold forventes gennemført inden udgangen af september 2024, og det er aftalt mellem parterne, at købesummen ikke offentliggøres.

Læs også