GreenTec tjener millioner på grønne tiltag

GreenTec i Kolding henter millioner af kroner på deres CO2-reduktion. Og de er ikke de eneste. - Flere og flere får øjnene op for den økonomiske gevinst ved den grønne vej, siger Peter Lind fra Erhvervshus Sydjylland.

Der er de, som mener, at pisk og lovgivning er nødvendigt for at få virksomheder til at slå ind på den grønne kurs. Men sådan behøver det langt fra at være. Økonomisk gevinst kan nemlig være en motivationsfaktor.

- Vi tjener penge på ESG, siger Mads Christensen, Sustainable Development Coordinator, i GreenTec i Kolding med 30 ansatte, i en pressemeddelelse.

Mads Christensen er søn af en af de tre ejere i den familieejede Kolding-virksomhed, der i mere end 40 år har fremstillet maskiner til græsslåning, hækklipning og træbeskæring. Siden han var en lille dreng på tre år, har han haft sin gang i virksomheden, og alt imens han færdiggør sin universitetsuddannelse som diplomingeniør, har han fået ansvaret for virksomhedens bæredygtige udvikling.

- I de to år, hvor vi har arbejdet målrettet med vores ESG-mål, har vi tjent 1,2 millioner kroner alene på reduktion af vores transportomkostninger, som samtidig har betydet et anslået reduceret CO2-forbrug på 700 ton om året.

GreenTec har specialfremstillet mere effektiv emballage af FSC certificeret træ, som betyder, at de i dag kan pakke 90 maskiner i en container mod tidligere 60.

Miljø og pengepung

Peter Lind, projektleder hos Erhvervshus Sydjylland, hjælper virksomheder gratis med at komme i gang med ESG, der står for Environmental, Social and Governance og er et udtryk for, hvordan en virksomhed leverer på miljø og sociale mål. Han har fulgt GreenTec på tæt hold, og for ham er deres oplevelse ikke overraskende.

- Flere og flere får øjnene op for den økonomiske gevinst ved den grønne vej. Vi ser, at når virksomheder begynder at arbejde med ESG, så får de styr på deres processer. De opdager for eksempel, at de kan energieffektivisere, optimere produktionen eller ændre materialevalg. Initiativer, der både gavner miljø og pengepung, siger Peter Lind.

Svensk stål

I dag indkøber Greentec stål fra Sverige, og det betyder ifølge Mads Christensen en halvering af CO2-udledningen sammenlignet med stål indkøbt fra Indien eller andre steder. Tilsvarende har de udviklet et nærhedsprincip, der betyder, at de køber hovedparten af maskinernes dele – fx hydraulik, kabler, el og pumper – fra lokale danske producenter fremfor Kina.

- Løsningen er mere effektiv, da transporten forkortes, og fejl udbedres lokalt. Det gavner miljøet og giver os samtidig en konkurrencefordel, fordi vi får langt kortere leveringstid end tidligere, siger Mads Christensen, som også arbejder intenst på fremstilling af mere effektive og energivenlige produkter.

Om GreenTec

GreenTec i Kolding er etableret i 1983 og har i dag 30 medarbejdere. Virksomheden fremstiller maskiner til vedligehold af grønne områder i et produktionsvenligt design. Eksport udgør 80 procent af virksomhedens omsætning, hvor Tyskland tegner sig for 35 procent af eksporten.

Læs mere om ESG

ESG-rapporten kan være en hjælp for landmanden til at tiltrække investeringer. Målet med ESG er at skabe en ansvarlig forretningsmodel, der gavner både virksomheden og samfundet.

Læs mere her

Læs også