Markant nedgang af svin i stort set hele EU

Eurostat har opgjort antallet af svin i december i EU's medlemslande, minus Italien og Malta. Og selvom tallene skal tages med forbehold, så er der tale om en markant nedgang.

Eurostat har nu offentliggjort resultat af december svinetælling 2022 for alle 27 EU-lande bortset fra Malta, skriver Landbrug & Fødevarer i Markedsnyt for grisekød. 

Resultatet for Italien kan som følge af ny opgørelsesmetode ikke sammenholdes med året før, og som altid skal resultaterne af svinetællingerne tages med alle mulige forbehold, da der er tale om stikprøvetællinger i landene med dertil hørende usikkerhed. Ligeledes kan tekniske ændringer i de enkelte landes svinetællinger også i nogle tilfælde gøre det vanskeligt at sammenligne med året før.

Når det er sagt, så viser tallene for december 2022 en tilbagegang i såvel totalbestand som avlsbestand for så godt som alle EU-lande. Kun Sverige kan notere en mindre fremgang i totalbestanden i forhold til året før. 

Blandt de store svineproducerende lande er der markante nedgange i totalbestand og avlsbestand i Tyskland, Danmark og Polen, mens der for Spanien og Holland kun er registreret mindre nedgange i bestanden ved december-tællingen.

EU-25’s samlede fald er på 7,7 millioner svin – fra 133,24 til 125,55 millioner – hvilket er omtrent 5,8 procent af den samlede bestand.

Danmark tager stort dyk

Tyskland går tilbage med det største antal svin. I alt er der 2,4 millioner færre individer – fra 23,76 til 21,33 millioner styk, hvilket er en tilbagegang på 10,2 procent.

Danmark går dog procentvist mere tilbage med hele 12,2 procent antal i totalbestanden. Her er tale om et fald på 1,6 millioner, fra 13,15 til 11,54 millioner.

Frankrig går tilbage med 758.000 styk, hvilket er et fald på 5,9 procent, og Polen går tilbage med 618.000, hvilket svarer til 6 procent af totalbestanden. Det største procentvise fald kan tilskrives Bulgarien, som går hele 26,3 procent tilbage, hvilket svarer til et fald på cirka 183.000 individer.

Sverige går, som tidligere nævnt, en anelse frem med 43.000 svin, hvilket svarer til 3,1 procent.

Det må på baggrund af tællingsresultatet forventes, at slagtningerne af grise i EU fortsat i 1. halvår 2023 vil fortsætte tendensen fra 2. halvår 2022 og ligge betydeligt lavere end året før.

Læs også