Tre teknologier sikrer præcisionsgødskning på nyt niveau

Når Store Frødag løber af stablen på Gjorslev Gods har Karl Mertz, PerPlant og MI fokus på en markant optimering af præcisionsgødskning. Alt sammen til absolut overkommelige priser.

Præcisionsgødskning har af flere årsager været et varmt emne gennem flere år, og på Store Frødag på Gjorslev Gods torsdag, vil Karl Mertz, PerPlant og MI løfte niveauet for præcisionen endnu et niveau. Det sker i synergi mellem tre forskellige teknologier. Det er PerPlants sensor, Rauch-gødningssprederens EMC-teknologi og endelig Valtra Smart Top Link.

PerPlants sensorudstyr monteres foran på traktorens tag og scanner afgrøden umiddelbart foran traktoren, mens den kører i marken. Data herfra bearbejdes og når den liftophængte Rauch-gødningsspreder et øjeblik efter passerer det samme felt, er den graduerede mængde beregnet, og der korrigeres til det præcise behov for det areal, gødningen udspredes på. Takket være PerPlants præcise aflæsning, kan det konkrete gødskningsbehov tildeles for stort set hver eneste kvadratmeter i afgrøden.

Det er her, Rauch gødningssprederens særlige og lynhurtige reaktion på ændringer i tildelingsmængden kommer ind i billedet. Rauch gødningssprederens EMC torsionsteknologi aflæser konstant og med stor præcision gødningsmængden på spredetallerknen, og kan således dosere med øjeblikkelige ændringer i tildelingen under kørslen. De tildelte mængder vil blive gemt på en As-Applied-logfil med samme lynhurtige datamanagement.

Præcis højde og vinkel

Dynamisk dataindsamling og en ekstremt hurtigreagerende centrifugalspreder for præcis graduering er imidlertid afhængig af, at centrifugalsprederen befinder sig i præcis højde og vinkel over afgrøden.

Her opstår der naturligvis et problem, hvis den liftophængte gødningsspreder sidder på en traktor med for eksempel lavtryksdæk og tørner ud med en fyldt gødningsspreder. Efterhånden som sprederen tømmes, ændrer spredetallerknernes vinkel på afgrøden i kørselsretningen. Netop her bidrager Valtra Smart Top Link til en absolut højere præcision.

To sensorer under gødningssprederens for- og bagende måler hele tiden højden over afgrøden og ved hjælp af Smart Top Link topstangen reguleres gødningssprederens vinkel i forhold til afgrøden. Når der opstår ændringer i afgrødehøjden og gødningssprederen gradvist tømmes, sørger Smart Link Topstangen for, at den ønskede præcision i spredebilledet konstant opretholdes.

Med denne kombination af tre præcisionselementer ønsker de tre leverandører at bringe gradueret præcisionsgødskning af for eksempel frømarker til et nyt niveau.

Læs også