Der er et marked for danskproducerede linser

Virksomheden Linser for livet opkøber linser fra landmænd og sælger dem blandt andet som mel. Forbrugerne vil gerne købe produkterne, og lige nu forsøger indehaver Ditte Tranberg at blive endnu klogere på selve dyrkningen af linser i Danmark.

Interessen for produkterne er stor, men Ditte Tranberg tør ikke tage flere kunder ind, før hun er sikret endnu flere danskproduceret linser. På ejendommen ved Skader nær Hornslet på Djursland har Ditte Tranberg selv lidt linser. Mest for at folk kan se, hvilken plante linsemelet kommer fra. - Målet er udelukkende at bruge danskproducerede linser, men lige nu er efterspørgslen så stor, samtidig med, at vi ikke har fået ret mange linser i år, at jeg har været nødt til at beholde de tyrkiske. Men jeg vil rigtig gerne male mel af danske linser også, siger Ditte Tranberg.

Døren er lilla, havemøblerne er blå, og gulvet i de nye produktionslokaler er solgule. Ditte Tranberg er landmandsdatter og har de seneste tre år solgt linser og linsemel gennem sin virksomhed Linser for livet.

Det hele startede i et børnehave- og vuggestuekøkken i Aarhus, hvor den ernærings- og sundhedsuddannede Ditte omlagde børnenes kost i institutionen til 100 procent økologisk.

- Man har 1.500 kroner i budget pr. barn om året sådan et sted, så der kom økologisk kød ret hurtigt langt ned på listen, og så tog jeg bælgfrugter ind i stedet for, fortæller Ditte Tranberg.

Hun malede mel og lavede alt fra bunden til børnene.

En tyrkisk pædagog på stedet fortalte Ditte, at man i Tyrkiet blandt andet laver mel ud af linser.

- Det, syntes jeg, var vildt spændende, og jeg begyndte at forsøge mig frem, siger Ditte fra det gamle bondekøkken på den firlængede ejendom i Skader nær Hornslet på Djursland.

Etablerede de første to hektar

Interessen for linser tog fart, og sammen med en veninde startede hun virksomheden Linser for livet i september 2017.

- Første glas økologisk linsemel havde vi klar til salg omkring maj 2018, fortæller Ditte.

De første økologiske linser blev købt fra Tyrkiet.

- Så begyndte jeg at snakke med min far om, hvorfor vi ikke dyrkede linser herhjemme. Jeg tænkte, at det var på grund af klimaet, men så opdagede jeg, at man dyrker linser i Skåne, forklarer Ditte Tranberg.

Hendes far greb bolden og etablerede to hektar med grønne franske linser af sorten Anicia på sin ejendom på Samsø.

Skuffende sæson

I dag driver Ditte virksomheden alene, og hun er ved at lægge sidste hånd på en renovering af den ene længe på hendes ejendom, så bygningen snart kan bruges til produktion i stedet for de nu lejede lokaler.

Hun er kun sig selv og styrer selv hele vejen fra aftaler med landmændene til salg af det endelige produkt.

I år har Linser for livet købt linser ved to landmænd foruden Dittes far – i alt fra 15 hektar jord fordelt på tre forskellige sorter.

- Vi kører på tredje år og kan se et gennemsnitsudbytte på et ton pr. hektar. Derfor var forventningerne til i år 15 ton, men der har været alt for vådt, og vi fik ikke høstet tidligt nok, så jeg håber på mellem 5,0 og 5,5 tons i år. Så det er rigtig ærgerligt, når nu jeg havde regnet med 15 ton, forklarer Ditte.

Tung rensningsproces

Landmændene har selv stået for at få linserne tørret ned til mellem 10-13 procent vand, og ved Gl. Buurholt i Vendsyssel venter man nu på årets høst, selvom den er lille.

- De er gået ind i projektet med fuld styrke. Og vil rigtig gerne være med, selvom de mængder, jeg kommer med, jo ikke er særlig store.

Renseprocessen har i år vist sig at give udfordringer, som ingen havde tænkt over på forhånd – farven på linserne.

For hos Gl. Buurholt kan man blandt andet farvesorterer, men med en linse-sort, der i farven minder meget om farven på havre, som der sammendyrkes med, har det vist sig at være op ad bakke.

- Vi lærer noget hele tiden. Der er et rigtig godt samarbejde og sammenspil hele vejen fra marken og til salgsproduktet, og vi har i hvert fald lært, at sorterne skal være de mørke, siger Ditte.

Heldigvis er der flere sorteringsmetoder, men Ditte arbejder for, at sorteringselementet skal blive så enkelt som muligt, så økonomien ikke forsvinder ud i sorteringen.

Målet er 100 procent danskproduceret

Ditte Tranberg har stadig sine tyrkiske linser, som hun maler til linsemel.

- Målet er udelukkende at bruge danskproducerede linser, men lige nu er efterspørgslen så stor, samtidig med, at vi ikke har fået ret mange linser i år, at jeg har været nødt til at beholde de tyrkiske. Men jeg vil rigtig gerne male mel af danske linser også, siger hun.

Derfor er Ditte Tranberg lige nu på jagt efter økologiske landmænd, som ligesom hende, synes, at det der med linser er lidt spændende.

- De landmænd, jeg snakker med, vil rigtig gerne prøve noget andet. De går op i udfordringen, og hvordan de knækker koden. De laver små forsøg, prøver sig frem, og det er virkelig fedt at opleve, siger Ditte.

Kom godt fra start

Ditte har i dag flere afsætningskanaler.

- Linsemelet var fra start svært at sælge, fordi folk skal lære, hvad de skal bruge det til. Så det har været noget med at uddele smagsprøver og opskrifter. Men de danske linser er noget andet. Folk har nemmere ved at bruge hele linser, og der har været stor efterspørgsel efter danske linser, så jeg har været nødt til at begrænse, hvor mange kunder jeg har kunnet tage ind.

Ditte Tranberg sælger blandt andet til gårdbutikker, helsekostbutikker, flere cateringfirmaer, restauranter og cafeer.

- Til at starte med skulle jeg opsøge kunderne, men nu bruger jeg stort set ikke tid på selv at henvende mig. Folk ringer selv, og min opgave er at få det til at køre med de kunder, der er.

Workshops og undervisning

For Ditte Tranberg har virksomheden to ben. Det ene er selve produktionen af linserne og linsemelet – den anden er hele formidlingsdelen. Ditte holder workshops og tager ud og underviser.

- Folk må spise alt det kød, de vil, men jeg kan mærke, at mange gerne vil spise mindre kød. Jeg har en stor interesse i ernæring, og vi har jo alle sammen hørt om FNs klimarapport. Vi skal lige så stille lære, hvordan vi får for eksempel linser ind i vores mad. Jeg tvinger ikke nogen, men mærker en rigtig stor interesse både fra den almindelige forbruger, storkøkkener og restauranter.

Linsemelet er sprængfyldt med protein og giver derfor en god mæthedsfornemmelse.

Ditte tilbyder også en grundblanding af linsemel, havregryn, sesam og krydderier, hvor forbrugeren udelukkende skal tilsætte vand og grøntsager for at kunne servere grøntsagsdeller.

Stort netværk

Linser for livet håber på at kunne få linser fra mellem 15 og 20 hektar jord til næste år, hvis altså nogle landmænd vil lege med, som Ditte siger. Og planer er også, at der til næste sæson skal tages såsæd fra.

Ditte Tranberg bliver hele tiden klogere på linserne og er med i forskellige netværket, hvor de deler viden om blandt andet dyrkningen. For det er lige nu den begrænsende faktor i virksomheden.

- Produkterne kan afsættes, men jeg tør ikke tage flere kunder ind, da udbyttet er meget svingende, og jeg gerne vil kunne sikre leveringerne til kunderne, siger Ditte.

For alt det med linser er stadig nyt.

- Det er noget andet med dyrkning af korn. Der ved vi præcis, hvad vi skal gøre, hvor vi med linserne stadig prøver mange forskellige ting og sorter af, siger Ditte, som får stor hjælp fra forsøg og vidensdeling fra blandt andet Seges og Økologisk Landsforening.

Tegner lån på 5 minutter

På 5 minutter fik virksomheden Linser for Livet på Djursland fuldtegnet et crowdfunding-lån på 200.000 kroner til udvidelse af Ditte Tranbergs økologiske linseproduktion.

Linselånet er det tredje crowdfunding-lån i år på Coop Crowdfundings platform, der er fuldtegnet på under en time. 59 danskere investerede hver mellem 1.000 og 5.000 kroner i Linser for livet.

- Man har jo lidt ondt i maven, når man inviterer folk ind i sin virksomhed på den her måde og beder dem investere i ens drømme. Hvad hvis folk tænker »ja, held og lykke med det projekt». Men så blev det jo bare revet væk. Det er jo helt vildt, siger Ditte Tranberg, der inden længe har produktionslokalerne klar til brug.

Læs også