Frugtavl udfordret af vejret og prisen

- Blot 25 øre mere pr. frugt til os frugtavlere vil fremtidssikre friske danske æbler og pærer i supermarkederne, siger frugtavler Flemming Villebro Jørgensen fra Revsøre.

- Vejret og det lave prisniveau.

Så enkelt beskriver Flemming Villebro Jørgensen, der driver en af de fem-seks tilbageværende større frugtplantager på Fyn, udfordringerne for dansk frugtavl.

- Men rent faktisk kan vi jo ikke gøre noget ved hverken vejret eller priserne. Klimaet udvikler sig som bekendt stadig mere ekstremt med milde vinter, nattefrost om foråret og haglbyger om sommeren, der hæver risikoniveauet for frugtavlen betragteligt. Og når det gælder vore afregningspriser, er det reelt kun fem personer, som bestemmer, hvad vi kan få for vores varer, siger frugtavleren fra Revsøre med henvisning til indkøbscheferne hos landets store supermarkedskæder.

Hård frost i april kostede 25-30 procent af udbyttet

Flemming Villebro Jørgensen vurderer her på slutningen af årets frugthøst, at den kolde april med nattefrost helt ned på 7,2 frostgrader den 24. april har kostet omkring 25-30 procent af udbyttet i hans 46 hektar plantage med æbler og pærer.

Helt galt gik det dog sidste år, hvor et ekstremt haglvejr i juli trak hen over den østfynske plantage på Adamsgård ved Revsøre, blot en halv kilometer i luftlinje fra Storebælt.

- Det kostede mig i størrelsesorden fem-seks millioner kroner, og havde vi ikke fået ideen til konceptet, som vi døbte »Hjælpen«, var tabet blevet endnu større.

Hjælpepakker

Hjælpen er en internetbaseret platform, hvor Flemming Villebro Jørgensen sælger most og andre produkter, blandt andet marmelade produceret af fanger på fynske fængsler, og i år også juletræer, som lokale producenter ellers ikke ville kunne afsætte til grossister til fornuftige priser.

- Det har været en succes, med stor opbakning fra både trofaste og fra stadig flere nye kunder fra hele landet, og sågar Grønland. Vi er ganske enkelt nødt til at hjælpe os selv og andre, når de store indkøbere ikke vil, konkluderer frugtavleren midt i travlheden med plukningen af årets tilbageværende høst og afsendelse af pakkerne fra Hjælpen samt Gårdmosteriet, som er frugtplantagens eget brand indenfor kvalitetsmost.

Mosten fra stedets mosteri afsættes udelukkende til bagere og specialbutikker, samt til Dansk Supermarked, mærket som kædens eget kvalitetsmost.

Får kun tre kroner kiloet

De bedste æbler fra plantagen, hvor der kræves en diameter mellem 65 og 80 mm og uden nogen form for misvækst eller skader, afsættes til Orskov Foods i Oure, der som grossist sælger kvalitetsæblerne videre til de danske supermarkedskæder.

- Vi får kun cirka tre kroner kiloet, mens prisen i frugtafdelingerne er løbet op i 25-28 kroner, hvis de ikke lige er på tilbud. Det er de danske æbler desværre ofte, ligesom mange øvrige lokale kvalitetsprodukter. Det er helt horribelt, og ville aldrig kunne finde sted i lande som Frankrig eller Italien, hvor man hylder lokalområdernes friske varer, og hvor forbrugerne gerne betaler for denne kvalitet.

- Det vil danskerne egentlig også, men det slår ikke igennem, når supermarkederne bruger danske varer som slagtilbud. Det er i mine øjne en helt forkert strategi, ikke mindst fordi det jo er mig og mine kolleger, som har risikoen og skal betale prisen i form af den lave afregningspris, som i sidste ende truer vor eksistens og dermed dansk frugtavl.

Som solbær-historien

Flemming Villebro Jørgensen frygter, at der vil ske det samme for danske æbler og pærer, som det er sket for dansk solbærproduktion.

- Ingen ville betale produktionsprisen, og med en kilopris på 50 øre blev alle danske solbærplantager ryddet. Nu er verdensmarkedsprisen oppe på 6,50 kroner, men der er ingen danske kvalitetsbær at opdrive.

For den østfynske frugtavler er det uforståeligt, at danske fødevarer skal sælges så billigt.

Ønske: En 25-øre mere

- Der er jo penge og mad nok i samfundet, men den koster ikke noget. I stedet burde god kvalitet kunne oppebære en fair pris, således forbrugerne kunne være med til at værne om de unikke danske produkter. Med det nuværende prisniveau må vi hele tiden skrue ned på omkostningssiden, hvilket resulterer i ringere produkter og manglende udvikling. Samtidig har vi ingen mulighed for at udføre det håndværk, vi brænder så meget for.

For at frugtavl kunne blive en fornuftig forretning, burde afregningsprisen ifølge Flemming Villebro Jørgensens regnestykke blot hæves med 1,50 kroner.

- Eller 25 øre pr. frugt til os var nok til at vende vor produktionsøkonomi fra fiasko til succes. Og det er jeg faktisk sikker på, at forbrugerne gerne vil betale, for fortsat at kunne købe friske danske æbler og pærer i supermarkedet.

Fem farer for frugtavlen

Frugtavler Flemming Villebro Jørgensen begrunder den stigende risikoprofil for frugtproduktionen i forhold til vejret og klimaforandringerne med disse fem scenarier frem mod frugthøsten:

● De varmere vintre bevirker, at frugttræernes udvikling og blomstring fremskyndes

● Sen nattefrost i april og maj skader blomsterne og dermed frugterne

● Større regnmængder i blomstringsperioden medfører, at bierne ikke flyver. Bestøvningen bliver derfor ikke optimal

● Varmt sommervejr giver solskoldning på overfladen af frugten på grund af vandmangel. 28-30 graders varme bevirker fordampning på 10 mm dagligt, hvor det kun er muligt at vande, svarende til 2-3 mm regn.

● Varmt og ustadigt vejr i sommermånederne øger risikoen for skybrud og haglvejr

Mindre høst i 2021

Den kolde april måned med ned til 7,2 minusgrader den 24. april har bevirket en gennemsnitlig udbyttenedgang på 25-30 procent. For de enkelte sorter i de 46 hektar med æbler og pærer vurderer Flemming Villebro Jørgensen det således:

Discovery 60 % avl

Aroma 70 % avl

Ingrid Marie 90 % avl

Elstar 75 % avl

Jonagold 75 % avl

Clara Frijs pærer 110 % avl

Alexander Lukas pærer 130 %

24 polakker klarer frugthøsten

I de 46 hektar med frugtplantage, som Flemming Villebro Jørgensen dels har på Adamsgård i Revsøre, ved Øksendrup og i Gudme, arbejder for tiden 24 polakker for at få årets sidste æbler i hus.

- Flere af dem har været hos os i mange år. Det er erfarne og dygtige folk, som knokler i høsten, og for en halv snes af dem også med beskæring af vore træer i foråret. De tjener så meget, at de kun behøver småjobs, når de er hjemme i Polen, fortæller den østfynske frugtavler.

Administrationen passer Louise Tang Hansen, hvis mormor i øvrigt bor på den nedlagte skole i Hundstrup, hvorfra Fillippa æblet stammer.

På mosteriet og lageret, hvor fra Gårdmosteriets produkter og Hjælpen-kasserne dagligt pakkes og afsendes, er to ansatte. Lige nu afsendes ugentligt 3.000-4.000 liter til kunder over hele landet.

Flemming Villebro Jørgensen (53) har i snart 30 år været selvstændig frugtavler, og siden 2006 fremstillet most på Adamsgård.

Gårdmosteriet driver han sammen med sin søster, Birgitte Villebro Jørgensen, med tilknyttet tre salgskonsulenter, som dækker hele landet.

Frugtavler Flemming Villebro Jørgensen planter ikke flere æble- eller pæretræer. Dertil er risikoen og fremtiden for usikker. I stedet ser han perspektiv i at starte en ciderproduktion.

- Cider-brygning er som ølbrygning for ti år siden. Der findes mange passionerede cider-bryggere, og markedet mangler cider-produkter, og dermed også cideræbler.

Den østfynske frugtavler er allerede langt med planerne. Sammen med Københavns Universitet har han udvalgt forskellige sorter, både sure, søde, bitre og halvsøde. I denne vinter podes 5.-6.000 indkøbte cider-kviste på grundstammer, der så udplantes i 2023.

To år senere vil der kunne plukkes 3-6 kg på hvert cidertræ, om fem år 20-30 kg og stigende til 50-70 kg pr. træ.

I 2028 forventer han at være oppe på 12.000 træer i 2028, hvor plantagen samtidig vil være omlagt til økologi.

 

Læs også