Valle kan være våben mod sygdomme hos kalve

Det er afgørende at forebygge diarré hos kalve, påpeger professor ved DTU Veterinærinstituttet

DTU Veterinærinstituttet har stået i spidsen af en projekt, hvor forskerne har arbejdet på at finde et effektivt våben mod sygdomme hos kalve. Og valle kan vise sig at være det våben.

Hos DTU Veterinærinstituttet peger man på, at diarré er den væsentligste årsag til sygdom blandt kalve i malkekvægsbesætninger i den første levemåned.

- Foruden en betydelig økonomisk belastning for producenterne påvirker diarréen dyrevelfærden negativt og resulterer i et højt antibiotikaforbrug. Det er derfor afgørende, at vi får forebygget det, siger professor Peter M. H. Heegaard fra DTU Veterinærinstituttet i et nyhedsbrev.

Han har derfor sammen med kollegerne undersøgt, om kalvene kan beskyttes mod disse infektioner i deres første levemåned ved at give dem antistoffer sammen med foderet.

- Antistofferne eller immunglobulinet dannes naturligt af immunforsvaret som et led i kampen mod en infektion. Idéen er derfor at give immunglobulin til kalvene for at styrke deres immunforsvar allerede inden, de bliver inficeret, lyder det fra DTU Veterinærinstituttet.

Lovende resultater

Instituttet oplyser, at det i projektet blev testet, om det er muligt at oprense virksomt immunglobulin fra ostevalle. I projektet blev der oprenset 17 kg immunglobulin fra 35.000 liter valle. Immunglobulinet blev herefter givet til en række kalve – og det havde tilsyneladende en gavnlig effekt på kalvenes tilvækst og sundhed.

Fra DTU Veterinærinstituttets side understreger man dog, at der først skal foretages yderligere forsøg, for det kan ende som et produkt.




Læs også