Det er ikke nemt at være økologisk svineproducent. Produktionen af økologisk svinekød er det seneste år faldet med cirka 25 procent.
Også hos Danish Crowns økologiske virksomhed Friland, har der i seneste regnskabsår været 13 procent færre kilo af økologiske svin.
En udvikling man også har kunne mærke hos landets største producent af økologiske grise, Hestbjerg Økologi ApS. Her er man nemlig gået betydeligt tilbage på bundlinjen, hvor man i 2022 landede et resultat på 6,2 millioner, mens 2023-resulatet lød på 1,7 millioner.
Ifølge ledelsesberetningen havde 2023 været præget af træg efterspørgsel, dyrt foder og generelt stigende omkostninger, samt den perfekte storm af udefrakommende faktorer.
- Krigen i Ukraine, inflation, stigende renter og generel usikkerhed førte til, at vi i 2023 fik tilpasset vores produktion fra 1.500 til 1.200 årssøer, lyder det i beretningen.
Ved udgangen af 2023 har man hos producenten imidlertid set tegn på bedre balance i markedet – både i forhold til salg af kød og i forhold til køb af foder. Det gør, at man hos Hestbjerg Økologi forholder sig forsigtigt optimistiske til 2024.
Friland vokser i marked med forsvindende økologiske slagtedyr