Trods kritik: Sukkergigant kan snart kobles på gasnettet

Projektet, der skal koble Nordic Sugar-fabrikkerne på Lolland-Falster-rørledningen er kommet et stort skridt tættere på at blive til virkelighed til stor glæde for sukkervirksomheden og Leverandørforeningen LF-Biogas.

I starten af juli tikkede en kort meddelelse ud på Energistyrelsens hjemmeside. Men trods de tørre formuleringer har meddelelsen formentlig bragt stor glæde, ikke mindst hos Nordic Sugar.

For i meddelelsen giver Energistyrelsen, Evida og Energinet tilladelse til at sætte rørledningen, der skal få Nordic Sugar på gasnettet, i drift.

Lolland-Falster-rørledningen er en del af et større gasrørledningsprojekt mellem Everdrup på Sjælland og Nakskov på Lolland. Den løber som en undersøisk rørledning ved farvandskrydsningerne Storstrømmen og Guldborg Sund.

Den samlede længde af rørledningsruten er ca. 115 km og rørledningen kan transportere op mod 290 millioner kubikmeter naturgas om året. Ifølge selskabernes tidsplan er idriftsættelsen planlagt til den 30. august 2024, og den eneste kunde er i øjeblikket sukkergiganten.

400.000 ton biomasse

Efter alt at dømme vil den fossile naturgas imidlertid kun have en begrænset levetid i rørledningen. Tidligere i år indgik leverandørforeningen LF-Biogas en aftale med Danish Agro om at levere biomasse, der skal bruges i et biogasanlæg på Sydhavsøerne.

Og det er et projekt, der vil få stor betydning, både for lokalområdet, men også for landbruget på Lolland-Falster, mener man hos Danish Agro.

- Vi ser meget frem til at udvikle projektet sammen med lokale landmænd på Lolland-Falster, der altid har været meget foretagsomme. Biogas er en vigtig del af Danish Agros strategi, da det kan skabe værdi for både landmænd og den grønne omstilling, sagde koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, i forbindelse med annonceringen.

Det er planen, at det kommende anlæg skal forvandle mindst 400.000 ton biomasse årligt til biogas. Samtidig er der planer om at udvide aktiviteter på anlægget med tiden, blandt andet via Power-to-X-teknologi.

- Anlægget bliver en vigtig bidragsyder til den grønne omstilling af landbruget og samfundet på Lolland-Falster, hvor vi vil bidrage til de lokale kommuners DK-2020 plan om reduktion af CO2-udslippet, pointerede formand for leverandørforeningen, Boye Tambour, og tilføjede:

- Samtidig er det vigtigt for os, at værdierne i videst muligt omfang bliver i landbruget. Derfor er Danish Agro som andelsejet en stærk partner, der også kommer med stor ekspertise inden for blandt andet risikostyring, finansiering og logistik, sagde han i en pressemeddelelse.

Gennemført trods kritik

Det hører med til historien, at anlægget af gasledningen vil medføre en ekstraregning til gaskunder i Danmark på 4.300 kroner. Og det forhold fik i sin tid støttepartierne til den daværende S-regering på barrikaderne.

- Det hænger ikke sammen for samfundet. Det hænger ikke sammen for Nordic Sugar, og der bliver en meget stor regning, som skal fordeles på gaskunderne, der i forvejen har meget høje gaspriser, sagde den radikale klima- og energiordfører Rasmus Helveg Petersen til DR Nyheder i 2022, hvor han forlangte, at projektet blev sat på pause.

Men sådan gik det som bekendt ikke. Og med udsigten til en betydelig produktion af biogas med tiden, vil der være perioder, hvor der bliver produceret mere energi via biogas på øerne, end kunderne vil kunne aftage, hvilket man vil kunne nyde godt af i resten af Danmark.

Læs også