Vestjysk landsby skal danne ramme om kæmpe PtX-anlæg

5.000 ton grøn ammoniak.

Det er hvad det nye PtX-anlæg skal levere til de 377 beboer i den vestjyske landsby Ramme vest for Lemvig.

Det beretter DR Nyheder.

Anlægget, der er et af verdens største, opføres af selskabet Skovgaard Energy, som gennem processen Power to X omdanner og gemmer strøm fra vedvarende energi til brændsler til forskellige formål.

Ifølge Bent Wolder Mortensen, der er formand i Ramme Borger- og Håndværkerforening, har man tillid til, at anlægget kommer til at køre uden problemer eller lugtgener for lokalsamfundet. Samtidig håber man på, at anlægget kan bidrage til lokal aktivitet og bosætning i Ramme og omegn.

- Vi er fortrøstningsfulde og har tillid til dem. Så længe det går godt, og der ikke er noget at klage over, så skal man jo ikke klage på forhånd, siger han til DR Nyheder.

Anlægget kommer til at producere 5.000 ton grøn ammoniak om året, og der er mulighed for at udvide produktionen, påpeger teknisk direktør Pat Han fra Skovgaard Energy og tilføjer, at anlægget koster omkring 250 millioner kroner - uden solceller og vindmøller.

Skovgaard Energy har udviklet anlægget i samarbejde med Topsoe og Vestas, og det er støttet af det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Læs også