Dansk gødning styrker regenerative landbrug i Uganda

Bacess A/S samarbejder med den ugandiske regering og WFP for at styrke bæredygtig fødevareproduktion og skabe økonomisk vækst.

Den danske virksomhed Bacess har indgået et samarbejde med den ugandiske regering og World Food Program (WFP) for at søsætte et projekt, hvor lokalt organisk affald i Uganda skal upcycles til biogødning gennem Bacess’ recirkuleringsteknologi. Formålet med projektet er at styrke den regenerative fødevareproduktion i Uganda.

Aftalen mellem Bacess, regeringen og World Food Program indebærer, at virksomheden skal levere gødningen, mens regeringen vil sikre afsætning og finansiering sammen med landmændene.

- Interessen er ikke kun at levere gødning, men også at optimere hele dyrkningsprocessen, så landmændene kan opnå så god en indtjening som muligt, fortæller Mikkel Dalsgaard, adm. direktør hos Bacess.

Afprøvet teknologi

Aftalen tog sin begyndelse for fem år siden, hvor Jørgen Løgstrup, stifter og ejer af Bacess, aftalte, at når teknologi var blevet godkendt, så ville det blive en del af fødevareforsyningen. Teknologien bygger på optimering af naturens recirkulering af næringsstoffer.

Ved Bacess’ kontrollerede og dokumenterede procesbehandling opnås en varmebehandling af biomassen, som finder sted i specialdesignede containere, hvor biomassen indenfor blot 48 timer bliver opvarmet til over 70 grader celcius. Dermed er biomassen klassificeret som kontrolleret hygiejniseret.

- Det er afprøvet teknologi, som bliver EU-verificeret inden sommerferien. Det er godkendt, og kun formalia mangler. Vi kan garantere, at gødningen er desinficeret, og at vi ikke laver smittespredning. Det gælder både humane og plantesygdomme, og det er helt væsentligt at sikre sig mod smittespredning, siger Mikkel Dalsgaard.

70.000 tons biogødning

Planen er at producere 70.000 tons biogødning årligt med den danske bioteknologi, og arbejdet forventes at blive startet op allerede i august 2023, hvorefter man vil producere så meget som muligt frem til november. Herefter skal produktionen øges gradvist over de næste to til tre år, indtil det når de fulde 70.000 tons.

Virksomheden har netop bestilt etableringen af de første fem containere, der vil kunne producere i alt 5.000 tons gødning. I Kampala vil det dansk-stiftede firma Victoria samle reaktorerne på det største metalværksted i byen. Containerne vil blive placeret mellem to større byer, og anlægget vil senere blive udvidet til 10-15 containere, når et nyt anlæg bliver oprettet.

Ordentlig sortering

- Det er husholdningsaffald og landbrugsaffald, som upcycles. Vi har også lært skolerne at separere det organiske affald, så vi tager fra skoler og fra markeder, for her kan vi få sorteret affaldet i god kvalitet, så der kun kommer organisk affald i vores containere. Derved har vi sikkerhed for, at det er sorteret ordentligt. I starten af juli leverer vi også en lille knuser og blander fra Danmark, som er klar til brug første november, siger Mikkel Dalsgaard.

Projektet har til hensigt at skabe så mange arbejdspladser som muligt. Hver produktionsplads, der skal producere 15-20.000 tons gødning, vil beskæftige mellem 50 og 100 medarbejdere. Automatisering vil blive introduceret gradvist, men så længe der er behov for manuel arbejdskraft, vil der ifølge Mikkel Dalsgaard ikke være fokus på at tage flere maskiner end i processen end højst nødvendigt.

Bedre gødning til formålet

Ifølge Mikkel Dalsgaard forventes gødningsprisen for de regenerative landbrug at være 20 procent lavere end kunstgødning. Det skyldes, at transportomkostningerne og energiforbruget i forbindelse med brug af kunstgødning i området er meget høje. I Kenya har Bacess allerede bevist, at lignende anlæg kan producere kvalitets-gødning til en pris, der ligger 20 til 30 procent lavere end prisen på traditionel kunstgødning. Og der er også andre fordele ved den upcyclede biomasse.

- En fordel ved biogødning er, at den ikke nemt udvaskes på hård lerjord, hvilket kunstgødning ofte gør. Dette betyder, at biogødningen har en højere effektivitet, da den er bundet i kulstof og biologisk materiale, hvilket også forbedrer jordbundens kvalitet, siger Mikkel Dalsgaard.

Projektet, der også omfatter gødning til produktion af planteolie, bananer, majs, bønner og cassava, sigter mod at dække hele fødevaresektoren i Uganda, både den traditionelle og økologiske produktion. Bacess arbejder tæt sammen med det udpegede regeringsorgan for at realisere gødningsbehovet i hele Østuganda, herunder Kampala og de østlige områder. Projektet sigter også mod at hjælpe landmændene med at øge deres udbytte betydeligt.

- Med vores upcyclede biogødning kan kaffeproduktionen på de små regenerative landbrug potentielt tredobles fra 900 gram til 2-3 kilo pr. kaffeplante. Dette vil have en positiv økonomisk effekt for landmændene, der kan forvente at tjene 2 dollars mere pr. plante, fortæller Mikkel Dalsgaard.

Ifølge Mikkel Dalsgaard skal den upcyclede gødning benyttes til meget andet end en kaffeproduktion, for i aftalen med den ugandiske regering er der tillige fokus på produktionen af bananer, bønner og majs, for fødevareforsyningssikkerhed som alt sammen indgår i det regenerative landbrugssystem, hvor der dyrkes flere afgrøder sideløbende.

Ud over at Bacess med tilførslen af 70.000 tons bæredygtig gødning skal skabe nye arbejdspladser og øge udbytterne i det ugandiske landbrug, så er initiativet også rettet mod at bevare den økologiske status og sikre, at de producerede afgrøder er økologisk forsvarlige.

Bacess er i foråret af Børsen Bæredygtig Cases udnævnt til at være én af de 50 mest interessante grønne, danske virksomheder.

Læs også