Biogasselskab vil udvide og tage leverandører ind som ejere

BB Bioenergi i Vrå skifter navn og lader leverandørerne blive medejere, så produktionen kan udvides.

Det nordjyske biogasanlæg BB Bioenergi, Vrå, vil nu tage leverandørerne ind i ejerkredsen for at blive i stand til at udvide produktionen. Samtidig skifter selskabet navn til Agri Energy Vrå P/S.

Tanken er at udvide biogasproduktionen til cirka 26 millioner m3 metan årligt. Det skal ske ved hvert år at behandle 125.000 ton tørstof, svarende til cirka 500.000 ton biomasse.

På et møde i Idrætscenter Vendsyssel forleden, hvor omkring 100 leverandører og interessenter deltog, blev leverandørerne tilbudt at overtage halvdelen af ejerskabet af biogasanlægget via et leverandørejet andelsselskab. Dette indebærer, at ejerskabet knyttes til leverancer af biomasse, og etableres som såkaldte leveringsrettigheder.

Positive reaktioner

Griseproducent Kasper Thing Andreasen udtalte efter mødet, at den fremlagte ejerskabsmodel lyder utrolig spændende.

- Det er et meget spændende projekt, hvor vi landmænd og leverandører får mulighed for at blive medejere af en grøn virksomhed i en rivende udvikling. Dét at vi kan være sammen om det, og dele fremtidige muligheder og gevinster, det tiltaler mig meget, og jeg ser det som en mulig videreudvikling af andelstraditionen i landbruget, og glæder mig til at høre mere, sagde Kasper Thing Andreasen.

Mælkeproducent Martin Svaneborg supplerede med, at det for ham var afgørende og spændende, at der fra Agri Energy Vrås side lægges op til et 50/50 partnerskab, hvor leverandørerne får reel mulighed for at få andel i den økonomiske upside, herunder også af fremtidige forretningsmuligheder.

- Nu går vi videre til næste fase

Daniel Overgaard Pedersen, medejer, Agri Energy Vrå

- Nu går vi videre til næste fase

Hvis der er opbakning fra leverandørerne, vil ansøgningen om udvidelsen blive sendt afsted senere i 2023, fremgår det af en pressemeddelelse fra de nuværende ejere af biogasanlægget, svineproducent og direktør for anlægget Daniel Overgaard Pedersen (majoritetsejer) og selskabet DBC Invest.

- Nu går vi videre til næste fase, hvor vi vil konkretisere planerne og mulighederne yderligere, for i løbet af andet halvår at kunne give de potentielle leverandører det nødvendige beslutningsgrundlag, udtaler Daniel Overgaard Pedersen.

Læs også