Midtjysk kartoffelmelsfabrik mere end fordobler bundlinjen

Hos Karup Kartoffelmelfabrik har man oplevet vækst i både omsætning og årsresultat for regnskabsåret 22/23. Man er således gået fra et resultat på 173 millioner til en bundlinje på 366 millioner kroner.

111,6 procent.

Så meget er det lykkedes at løfte årets resultat i Karup Kartoffelmelfabrik for året 22/23.

I selskabet, hvor hovedaktiviteterne består af produktion af kartoffelstivelse, kartoffelprotein samt biprodukterne pulp og protamylasse, er man er gået fra 173 millioner til 366 millioner kroner.
Ydermere er omsætningen angivet til 834,2 millioner kroner, hvilket er en stigning fra de 600 millioner kroner året før.

I produktionsperioden – også kaldet kampagnen – der startede den 29. august og sluttede den 20. december 2022, efter i alt 108 kampagnedøgn (2021/22: 86 døgn), blev der behandlet 726.536 ton kartofler mod 599.227 ton i perioden før.

Karup Kartoffelmelfabrik udlodder 177 millioner kroner i udbytte for året, og resten af overskuddet geninvesteres i virksomheden. For regnskabet er egenkapitalen endt på 816 millioner kroner mod 648 millioner kroner året tidligere, og der er dermed tale om en reel stigning.

Om Kartoffelmelsfabrikken

Karup Kartoffelmelfabrik forvandler hvert år andelshavernes kartofler til hvidt kartoffelmel. Hele årets produktion fremstilles i perioden fra august til december (som kaldes kampagnen, red.), hvor de knap 400 andelshavere leverer kartoflerne til fabrikken. Det færdige produkt opbevares i fire store siloer, så der løbende kan udleveres kartoffelmel til kunderne igennem hele året.

Karup Kartoffelmelfabrik ejer i fællesskab med Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark KMC (Kartoffelmelcentralen).

Over forventning

Hos Karup Kartoffelmelfabrik har man i det afsluttede regnskabsår oplevet markedet for salg af stivelse som særligt gunstigt.

- Forventningen til råvareindgangen i 2022/23 var på 625.400 ton kartofler, og der blev modtaget 683.127 tons. Stigningen i modtagne ton, samt en stigning i afregningsprisen er medvirkende til udviklingen i årets resultat. Den større indtjening skal dog ses i sammenhæng med markant øgede omkostninger til energi og kemi hos andelshaverne, skriver man i ledelsesberetningen.

På ovenstående baggrund anser ledelsen årets resultat for tilfredsstillende og over det forventede.

Dæmpede forventninger

Skønt det højeste resultat i fem år og sprængte forventninger, er de høje energipriser noget, der fylder meget for den Karup-baserede virksomhed. Samtidig hersker der fortsat usikkerhed om forsyningssikkerheden.

Fabrikken har delvist sikret sig mod afbrydelse af naturgassen, ved at investere i såkaldte dual-fuel-brændere, så der kan køres på olie på det ene fabriksanlæg. Derfor forventes der øgede energiomkostninger i 2023/24.

Og med hensyn til resultatsiden for 23/24 er markedet ifølge ledelsen stadig svær at tyde.

- Vi forventer det stadigt vil være attraktivt at avle stivelseskartofler i fremtiden. Markedet for kartoffelstivelse er imidlertid volatilt, og vi forventer forsat stigende priser på både kemi og energi. Ud fra denne betragtning forventer vi et resultat i det kommende år, som ligger lidt under regnskabsåret 2022- 2023, lyder det fra ledelsen.

Læs også