Produktionen af økologiske grise falder med 25 procent, og afregningen halter

Stigende omkostninger som blandt andet høje foderpriser, svigtende efterspørgsel og lav afregning har været den cocktail, som mange økologiske svineproducenter har levet under de seneste år. Vilkår, der i 2023 fik flere store producenter inden for området til at kaste håndklædet i ringen, mens andre har valgt at skære dybt i produktionen.

Samlet set er produktionen af økologisk grisekød nu faldet med omkring en fjerdedel.

Det skriver Landbrugsavisen.

Thorbjørn Sørensen, økologisk griseproducent fra Solbakken Økologi, Branderup i Sønderjylland, der producerer specialgrise for Friland, er en af de producenter, der trodser tendensen og har udvidet bestanden fra 400 søer til knap 500. Ifølge producenten ligger udfordringen på afregningen.

- Vi kommer ud af 2023 med et lillebitte plus, men ikke noget, vi kan leve af på sigt. Så hvis ikke der sker et eller andet, kan vi heller ikke blive her. Med den afregning, vi har nu, er krisen der stadigvæk, siger han til mediet.

Den samlede afregning fra Friland og Danish Crown for økologiske slagtesvin lå i uge 10 på 23,85 kroner, mens den økologiske producent gerne så den ligge et par kroner højere.

Fra Friland oplyser direktør Søren Tinggaard til Landbrugsavisen, at man arbejder på at løfte noteringen, men at det kræver, at efterspørgslen følger med op.

Læs også