Online-supermarked hjælper danskerne med at redde maden

I løbet af det seneste år har brugerne af online-supermarkedet Motatos i Danmark været med til at redde mere end 800 tons mad og forbrugsvarer fra at gå til spilde. Det svarer til en tredobling af madspildsforretningens omsætning af varer i forhold til året før. Og svarer til en reduktion af CO2e-udledningen på 669 tons.

Flere og flere danskere bekymrer sig om, at maden, de spiser, ikke går til spilde.

Det kan også ses hos online-supermarkedet Motatos. Den danske afdeling af den svenske kæde har mere end en tredoblet omsætningen af mad- og forbrugsvarer på sit andet år i Danmark og kan gå ind i 2022 med en masse medvind.

Danskerne har nemlig taget Motatos’ koncept til sig og stod for at redde knap 250 tons mad fra skraldespanden i 2020 – det første år, Motatos var i landet. Et tal, der i 2021 har rundet hele 810.278 kg.

For den danske landechef i Motatos, Kasper Stærk, er det blot et tegn på, at danskerne er blevet langt mere opmærksomme på at tænke over deres madforbrug, og dermed madspild.

- Det er en mærkbar vækst i køb af madspilds-varer, vi har oplevet på det danske marked det seneste år. Det bekræfter den tendens, vi netop har set i vores danske Kantar-undersøgelse, hvor hele 57 procent af de adspurgte, svarer, at de ønsker at reducere deres madspild. Nu ser vi frem til at følge udviklingen i 2022, hvor vi har en række nye tiltag på vej, bl.a. vores nye nordiske robotiserede varelager, yderligere markedsekspansion og andre spændende nyheder, som vi glæder os til snart at løfte sløret for, siger landechef Kasper Stærk i en pressemeddelelse.

Et madspildsmekka

Atter engang er det københavnsområdet, der topper, når det kommer til at redde mad- og dagligvarer gennem Motatos.

I 2021 blev hele 284,6 tons mad handlet på onlinesupermarkedet i hovedstadsregionen, mod 96,1 tons året forinden, og tegner sig således for en tredobling i forhold til året før. Selv om hovedstaden imidlertid ligger i top med antal tons, har øgningen i indkøbte madspilds-varer faktisk været større i resten af landet.

I Region Midtjylland er redningen af madspild øget 3,5 gange med 179,3 tons mad- og dagligvarer mod 51,4 tons året før. Region Syddanmark kommer igen ind på en tredje plads med 127,3 tons mod 35,1 tons mad reddet i 2020 – og dermed en øgning på hele 3,6 gange. Det samme gør sig gældende i de sidste to regioner, Sjælland og Nordjylland, der tegner sig for henholdsvis 118,7 tons (33,2 tons i 2020) og 75,2 tons (20,6 tons i 2020), sammen med Region Syddanmark, for den største stigning i reddede madvarer fra 2020 til 2021.

- Det er imponerende, som den mere cirkulære indkøbsform er slået igennem i hele Danmark, og det giver god mening, for det har en markant påvirkning af CO2e-udslippet at købe varer, der risikerer udsmidning, i stedet for at gå efter ny-producerede varer. Omregnet har Motatos’ danske brugere således stået for en reduktion af CO2e-udledningen på 669 tons i 2021, hvilket svarer til at oplade sin mobil cirka 81 millioner gange, forklarer den danske landechef.

 

Læs også