En stor fordel at tænke risiko-tanker

Hvad nu hvis?

Bare det at have tænkt dén tanke kan bringe dig et stort skridt foran i din risikostyring, lyder det fra Fjordland-rådgiver.

Ved at have overvejet, hvad man skal have med ud, når det brænder, har man forberedt sig mentalt på at være i den situation. Alene det at få talt om risikoen skaber en bevidsthed, som giver én et forspring.

Sådan lyder det fra Bent K. Christensen, der er virksomhedsrådgiver hos Fjordland. Han peger på tre trin i risikostyringen: at have fantasti til at forestille sig, hvad der kan gå galt, at vurdere risikoens farlighed samt at lave en plan for, hvad man gør i de enkelte scenarier.

- Skriv planen ned og fortæl om den. Ved at fortælle får du udbredt dine tanker og får til gengæld måske et kritisk spørgsmål til et svagt punkt i planen, skriver Bent K. Christensen i en meddelelse og fortsætter:

- Det er nemt at have masser af planer inde i hovedet. De hjælper bare ikke, hvis det netop er dit hoved, som bliver ramt af den berømte tagsten eller er med i et trafikuheld. Så husk at få brugt både tunge og taster, opfordrer han.

Det er en udfordrende opgave at få øje på farerne.

- Det kræver, at du har fantasi til at se alternative udgaver af fremtiden. Vi ved ingenting om, hvad der kommer til at ske, men en taktisk overvejelse kan være at forberede sig på det værste. Vær lidt vild i den del af processen. 

Til sidst i processen kan man sætte sig hen i sin stol og overveje, hvilke farer man ville havde fået øje på, hvis man havde lavet øvelsen for tre, fem eller 10 år siden. Var fantasien livlig nok til at forestille sig faldende jordpriser, lavere renter, svinepest, konkurs hos foderstoffirmaet, en pandemi som corona, krig i Europa eller…

Måske er det følgerne af den type hændelser, som har givet de største udfordringer for virksomheder i landbruget de seneste 10 år. 

- Stormen kan du ikke forhindre, men du kan forberede dig på konsekvenserne af vindstød og forhøjet vandstand, påpeger Bent K. Christensen og forklarer:

- Ved at arbejde med risiko bygger du en psykologisk bane ind i fremtiden. Du begynder at blive opmærksom på, hvad det er for en virkelighed, der kan ramme dig. Du bliver opmærksom og begynder at tænke i løsninger – tager måske handling. Risikostyring er ikke at bekymre sig unødigt. Det er at forholde sig til og styre risici med det formål for at skabe et afkast.

Han understreger endvidere, at formålet med risikostyring grundlæggende er at minimere ubehagelige overraskelser.

Læs også