Pyrolyseplaner på Sjælland får grønt lys

Planerne om at bygge en biogen energipark i Gørlev i Nordvestsjælland kan nu gå videre, efter at Kalundborg Kommune har givet planerne grønt lys.

Det har taget noget tid, men nu kan direktør Thomas Østergaard Jørgensen og hans medarbejdere hos Energipark Vestsjælland gå videre med deres planer om at bygge en stor energipark ved Gørlev, der både skal have biogas, pyrolyse, brint- og sol-energiproduktion.

Onsdag godkendte en enstemmig kommunalbestyrelse planerne, efter at det også var gået glat igennem kommunens teknik- og miljøudvalg. Med godkendelsen bliver der brug for en stor mængde biomasse fra de lokale landmænd, men ifølge Thomas Østergaard Jørgensen er interessen til stede for det.

- Vi havde et positivt møde med større lokale husdyrproducenter i maj, hvor vi orienterede om vores planer, og der var en meget positiv tilbagemelding på projektet og de ting, som vi fremlagde. Og det er egentlig vores forventning, at den interesse ikke er blevet mindre, efter at den grønne trepartsaftale faldt på plads, har han tidligere sagt til Effektivt Landbrug.

Fik ros af Concito

Med godkendelsen vil projektet kunne følge den tidsplan, der i sin tid blev lagt for projektet, der går ud på at have Energipark Vestsjælland klar i 2027. Det vil samtidig betyde, at energiparken vil være i spil til at få del i de statsmidler, der er sat af i den grønne trepart, der sigter mod, at biokul i 2030 skal fange og lagre 0,3 millioner tons CO2-e.

Forud for godkendelsesproceduren fik projektet ros af seniorrådgiver Tavs Nyord fra tænketanken Concito.

- Biogas rykker noget i sig selv, men når man kombinerer det med biokul, så rykker det endnu mere, og potentielt set kan det rykke en hel del. Landbrugets klimaregnskab bliver bedre, men samfundets klimaregnskab bliver også bedre, fordi vi får CO2 fra atmosfæren, sagde han til TV2 Øst forud for den kommunale beslutning.

Skal lagre CO2 i jorden

I det hele taget sker der ting og sager på den grønne dagsorden i Kalundborg Kommune. Således meddeler CO2 Storage Kalundborg, der er et samarbejde mellem energivirksomhederne Equinor og Ørsted samt staten i form af Nordsøfonden, at man i starten af 2025 begynder de første undersøgelser af mulighederne for sikkert at kunne lagre CO2 i undergrunden. Det skriver TV-Kalundborg.dk.

Biogas rykker noget i sig selv, men når man kombinerer det med biokul, så rykker det endnu mere

Tavs Nyord, seniorrådgiver, Concito - til TV2 Øst

Det sker, efter at området af regeringen tidligere i år blev udpeget som et muligt CCS-område (Carbon Capture Storage, red.) og fik en licens til at undersøge området nærmere.

- Det er første skridt i de grundige undersøgelser, vi kommer til at gennemføre over de kommende år, så de danske myndigheder i sidste ende kan afgøre, om undergrunden egner sig til sikker og effektiv lagring af CO2 uden negative konsekvenser for mennesker, miljø og natur, siger Ulrik Olbjørn, der er projektchef hos CO2 Storage Kalundborg.

- Vi kommer til at dele viden, indgå i dialog og informere om fremdriften i undersøgelserne løbende, for det er helt afgørende for os, at der er tillid til de undersøgelser, der gennemføres, tilføjer han.

Fire års undersøgelser

Selskabet vil senere i efteråret invitere de berørte lodsejere til et informationsmøde om planerne. Selve undersøgelserne kommer til at tage hele fire år, og hvis resultaterne af undersøgelserne lever op til de krav, der er sat op, vil CO2 Storage Kalundborg kunne lagre 12 millioner tons CO2 om året. Dermed vil projektet hjælpe Danmark godt på vej mod at leve op til sine ambitioner på klimaområdet.

Læs også