Gulerod frem for pisk: - Tosset at prygle den, der har løsningen

Klima og selvforsyning er to af nøgleordene i Erik Engholm Poulsens (Danmarksdemokraterne) valgkamp.

- Det er fuldstændig tosset, at man skal straffes for at have en mark, hvor man udleder 3.500 kg CO2 pr. hektar, men samtidig optager 20.000 kg. Det burde i stedet give en belønning, mens der skulle være incitament til at stræbe efter at optage endnu mere, siger Erik Engholm Poulsen, der stiller op til Europaparlamentet for Danmarksdemokraterne.

- Det kunne ovenikøbet være, at man sammen med grovareselskaberne kunne udvikle afgrøder, som kunne optage 30-40 tons. Det handler om at få skabt mest mulig biomasse. For det er først, når vi får hentet CO2’en ned i form af biomasse, at vi kan få den i hænderne og arbejde med den, tilføjer han.

Derfor ser Erik Engholm Poulsen en CO2-afgift som et absolut no-go – både når det gælder nationale initiativer eller den klimahandlingsplan, der bliver arbejdet med på europæisk plan.

Brug for mere selvforsyning

Udover landbrugets potentiale i klimakampen handler en anden af Erik Engholm Poulsens mærkesager om forsyningssikkerhed.

- De seneste tal, jeg har hørt, er, at EU er 95 procent selvforsynende på fødevarer, mens man regner med, at tallet daler til 92 procent, hvis Sydeuropa igen i år rammes af tørke, fortæller han.

- Samtidig har klimaforandringerne gjort, at Danmark er blevet et af de lande med størst dyrkningssikkerhed. Netop derfor skal vi heller ikke være egoistiske og begynde at isolere os selv. Selvfølgelig skal vi fortsat producere fødevarer til resten af Europa og verden for den sags skyld, fastslår EP-kandidaten, der selv driver knap 300 hektar på Djursland, mens han i en årrække også har drevet en ejendom med 300 søer og produktion af slagtesvin – desuden er han formand for Dansk Halm og Midtjysk Halm og næstformand i Organic Fuel Technology A/S.

Det er dog ikke kun forsyningssikkerheden på fødevarer, han vil kæmpe for, hvis han får plads i parlamentet.

- De seneste år har jo virkelig vist, hvor sårbare vi er, hvis ikke vi kan få elektroniske chips hjem fra Kina, og hvordan alt kan gå i stå, hvis Suez-kanalen bliver spærret. Vi er så forfærdeligt afhængige af Kina, og det gør mig en smule nervøs. Vi bliver simpelthen nødt til at genopbygge en industri, der gør os mere selvforsynende i EU, siger han.

- Samtidig mener jeg også, at vi bare generelt set har et alt for stort forbrug af tingeltangelvarer fra blandt andet Kina, som man bør skrue ned for, tilføjer han.

Teknologi og arbejdskraft

I bestræbelserne på større selvforsyning ser Erik Engholm Poulsen den teknologiske udvikling som en hjælpende hånd. Robotteknologi og kunstig intelligens gør det dog ikke alene.

- Jeg ved godt, at hænderne ikke bliver flere. Derfor skal vi også blive meget bedre til at gribe den udenlandske arbejdskraft, der er til rådighed. For eksempel har vi selv fire praktikanter fra Vietnam på vores bedrift. De vil passe rigtig godt ind på det danske arbejdsmarked, når deres praktik er færdig, konstaterer han.

Læs også