Ny landbrugskommissær kommer på hårdt arbejde

Den 42-årige Christophe Hansen fra Luxembourg er udpeget til at afløse polakken Janusz Wojciechowski som EU-kommissær for landbrug og fødevarer. Dan Jørgensen bliver energikommissær.

Der kommer et nyt ansigt i front for EU's landbrugspolitik i de næste fem år. Tirsdag holdt EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen et pressemøde, hvor hun annoncerede hendes valg til de 27 kommissionspladser, og her blev den 42-årige Christophe Hansen annonceret som tyskerens valg til ny landbrugskommissær.

Og der venter nogle hektiske uger for den tidligere EU-parlamentariker, der er kristendemokrat, og således en del af højrefløjen, europæisk set.

- Han får til opgave at føre rapporten og anbefalingerne om den strategiske dialog om landbrug i fremtiden, og baseret på den strategiske dialog skal han udvikle en vision for landbrug og fødevarer i løbet af de første 100 dage, mandatet varer, sagde Ursula von der Leyen på pressemødet.

Skal sikre langtidsholdbarhed

I et såkaldt missionsbrev til den kommende landbrugskommissær har von der Leyen uddybet, hvad opgaven går ud på.

- Det handler om at sikre langtidsholdbar konkurrenceevne og bæredygtighed for vores landmænd og fødevaresektoren indenfor de grænser, der er på vores planet. Det bør også se på fødevarespild, og promovere ny teknologi, og nye produkter i fødevareproduktionen, hedder det i brevet, der dog ikke går mere i dybden med, hvad det præcist indebærer.

Videre hedder det i brevet, at Hansen skal være med til at sikre, at den kommende CAP, der skal implementeres med virkning fra 2028, sikrer støtte til de landmænd, der har mest brug for det, især mindre landbrug, promovere positive udfald for landdistrikter, men også for miljø, og understøtte et levende liv på landet i de 27 medlemsstater.

Dan Jørgensen energikommissær

Tirsdag blev Danmarks næste EU-kommissær, Dan Jørgensen gjort til von der Leyens valg som ny energikommissær, og den første boligkommissær i EU-Kommissionens historie.

- Hans arbejde vil hjælpe med at sænke energipriserne, investere i ren energi og sikre, at vi reducerer vores afhængigheder, siger Ursula von der Leyen, der har en lang række opgaver til den tidligere danske energi- og klimaminister.

- Han skal have fokus på alle aspekter, lige fra energieffektivitet til investeringer og byggeri, siger hun.

L&F: En vigtig rolle til Dan J.

Direktør hos Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, har store forventninger til Dan Jørgensen som energikommissær. Han mener, at Jørgensen kommer til at spille en meget vigtig rolle.

- Energiområdet er en af de helt centrale søjler i Europas grønne omstilling, og vi har brug for visionære løsninger, der kan sikre en stabil og bæredygtig energiforsyning i Europa.

- Der er vi allerede godt i gang med i Danmark, hvor fødevare- og landbrugserhvervet spiller en essentiel rolle i vores energiforsyning- og omstilling. Det gør vi blandt andet i form af biogas, pyrolyse, PtX og opstilling af vedvarende energi, siger Flemming Nør-Pedersen og fortsætter:

- Dan Jørgensen har med sin erfaring rigtig gode forudsætninger for at lede denne vigtige dagsorden, og vi ser frem til samarbejdet om at sikre en bæredygtig fremtid, som også kan understøtte vækst og innovation i vores erhverv, siger han.

De nye kommissærer skal nu igennem en godkendelsesproces, inden de kan tages i ed i deres tiltænkte positioner. Det sker i EU-parlamentet, der har magt til at forkaste enkelte kommissærkandidater eller hele kommissionsholdet.

Læs også