Fuldkorn for sundhed og klima

Fuldkornsprodukter er en vigtig del af en sund, bæredygtig og planterig kost, viser en faglig vurdering udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet til Fødevarestyrelsen.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet fastslår i en faglig vurdering, at variation i indtaget af kornprodukter, og især fuldkornsprodukter, er en vigtig del af en sund og planterig kost.

Vurderingen peger på flere kilder til fuldkorn, blandt andet rugbrød med eller uden frø, fuldkornshvedebrød, havregryn, müsli, grød af hirse og byg, brune ris, fuldkornspasta, bulgur og couscous.

Vurderingen besvarer hvilken mængde af fuldkorn der er nødvendig i en dansk planterig kost for at nå de nordiske anbefalinger for næringsstoftæthed, samt hvor stort et indtag af fuldkorn der er realistisk at spise i dansk madkultur.

En af konklusionerne er, at en passende mængde kornprodukter er mellem 300 og 400 gram per dag for voksne, mens en passende mængde af fuldkornsprodukter er mellem 150 og 250 gram, afhængigt af typen af fuldkornsprodukt.

Et højere indtag af fuldkorn er tillige forbundet med en nedsat risiko for flere livsstilssygdomme og dødelighed. Andre fordele er også forbundet med kornprodukter.

Ikke nok med at fuldkornsprodukterne er forbundet med en nedsat risiko for sygdom og dødelighed, så er de også blandt de fødevaretyper, der har det laveste klimaaftryk.

Derfor er kornprodukter, og især fuldkornsprodukter, en fordel for både helbred og klima, fastslås det.

Læs også