Ny forening har succes

Foreningen »De kvindelige bønder« så dagens lys i 2021. I dag har de godt 200 medlemmer, som benytter hinanden til sparring både på det faglige og på det personlige plan.

»De kvindelige bønder« kan i 2022 fejre det første år som forening med over 200 medlemmer, godt 1.400 følgere på det sociale medie Instagram og knap 1.000 følgere på Facebook. En tilslutning, der fortæller bestyrelsen, at de har ramt plet i forhold til et behov blandt i særdeleshed yngre kvinder i landbruget.

- Der var ingen af os i bestyrelsen, der kendte hinanden i forvejen, fortæller Rikke Gram (27 år), der til dagligt arbejder i malkekvægsbesætning på Juulsgaard hos Niels Ulrik Andersen i Ronæs.

- Men vi fandt alle ideen, som vores tidligere formand, Karoline Wraae havde fået, rigtig god, og via Facebook og snapchat (sociale medier, red.) fik vi ret hurtigt samlet et fællesskab på tværs af hele landet, hvorefter vi besluttede os for at blive en forening, der ikke bare mødes socialt, men også deler faglig viden og sparring, ligesom vi planlægger blandt andet bedriftsbesøg.

Trives blandt ligesindede

At foreningen hurtigt er blevet populær, mener Rikke Gram, skyldes muligheden for sparring blandt ligesindede.

- Når vi taler landbrug, er vi piger de fleste steder i undertal. Der er langt flere mænd med til eksempelvis de forskellige arrangementer, der afholdes i landboforenings- eller landboungdom regi. Det kan godt betyde, at nogen af os ikke helt får spurgt eller sagt det, vi gerne vil, da vi måske af natur er lidt mere tilbageholdende end mændene.

- Nu er vi så udelukkende piger, når vi er afsted. Og det giver altså en større tro på sig selv og lyst til at gå lidt foran, siger Rikke Gram, der selv har oplevet en stor glæde ved det nye fællesskab.

- Det er jo ikke fordi, jeg ikke har en flok rigtigt gode mandlige kollegaer på min arbejdsplads. Det har jeg. Men jeg oplever måske en arbejdssituation lidt anderledes, end de gør sommetider, og der er det rart at have det her netværk, hvor der er større forståelse for en eventuel udfordring eller usikkerhed.

Genkender situationer

- Landbruget kan godt være lidt mandsdomineret og til tider også lidt af, hvad man måske kan kalde »den gamle skole«, hvor mænd og kvinders plads i både samfund og hjem på forhånd er defineret. Der kan vi i »De kvindelige bønder« hjælpe hinanden, støtte og vejlede, fordi vi oplever det samme og genkender situationerne, siger Rikke Gram og henviser til både faglige og personlige udfordringer.

Dækker hele Danmark

Hun påpeger den geografiske store spredning mellem foreningens medlemmer som en fordel, især hvis det er problemer på det mere personlige plan, der skal deles.

- Det er rart nok, at vi har hinanden lidt på afstand, og at man ved, at man ikke lige skal høre sit problem genfortalt i den nærmeste Netto, smiler Rikke Gram og understreger, at der jo heldigvis også i høj grad bliver delt gode historier og erfaringer i foreningen.

- Vi er der for hinanden, og giver gerne gode råd og oplevelser videre, lyder det.

Generalforsamling i marts

Foreningen holder sin første generalforsamling i marts. Her håber de nuværende bestyrelsesmedlemmer, at der er yderligere et par stykker eller tre, der ønsker at bidrage til arbejdet, så de i alt kommer op på syv bestyrelsesmedlemmer mod foreningens fem i dag.

Corona har som alle andre steder medført aflysninger af arrangementer, men der er nye i støbeskeen til 2022 og masser af ideer at tage fat på, så Rikke Gram glæder sig.

- Det er et utroligt dejligt netværk at have. Så det kan kun anbefales, siger hun.

De kvindelige bønder

Etableret i 2021

Fem bestyrelsesmedlemmer

Godt 200 medlemmer

Gratis medlemskab

Læs også