Økonomi, klima og sammenhold

Formand for SLF, Christian Lund, opfordrede til sammenhold og opbakning i landbruget i en tid med krig, klimakrav og presset økonomi, da foreningen holdt sin generalforsamling i Vojens.

Formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, var indlægsholder inden selve generalforsamlingen. Han kom især ind på den aktuelle politiske situation omkring landbruget og den dialog man har med flere landspolitikere. Foto: John Ankersen Omkring 75 deltog i generalforsamlingen i SLF, der blev holdt på rådgivningscenteret i Vojens. Foto: John Ankersen

Der var fokus på både landbrugspolitik, krig, klima og økonomi, da SLF forleden holdt sin generalforsamling på foreningens rådgivningscenter i Vojens.

Formand i SLF, Christian Lund, så i sin beretning tilbage på et begivenhedsrigt år, hvor flere store begivenheder har fyldt på dagsordenen – blandt andet krigen i Ukraine samt folketingsvalget, der betød en ny regering i form af SVM-flertalsregeringen.

- Det er godt med en bred regering. Vi har haft for mange år med blokke uden samling, lød det fra Christian Lund, der mener regeringen er et resultat af, hvad vælgerne vil, samtidig med at det er godt at kunne komme videre.

Christian Lund pegede samtidig på, at det også for landbruget selv, er vigtigt at rykke sammen i turbulente tider.

- Jeg vil opfordre til at finde sammen eksempelvis i svinesektoren lige nu, og bakke op om vores selskaber som Danish Crown, lød det som eksempel fra Christian Lund, der også opfordrer landmænd at åbne bedriften op i forbindelse med åbent landbrug og skoletjenesten, da omverdenens opbakning til landbruget er afgørende.

Grøn politik

Klimaet er for alvor kommet på den landbrugspolitiske dagsorden. Og det var også et af emnerne for både Christian Lund, og formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der forud for generalforsamlingen var gæstetaler i Vojens.

- CO2-afgiften bekymrer, men andre lande flytter sig også, konstaterede Christian Lund blandt andet.

Søren Søndergaard glæder sig som Christian Lund, over den nye regering.

- De står fuldstændig tømret sammen, og det er godt, at det de fordrer, kan holde, lød det fra Søren Søndergård, der i forhold til regeringsgrundlaget fremhævede fem nedslagspunkter: - Klimaafgift på landbruget, - vision for den fremtidige danske fødevareproduktion, - ny samlet lov om biodiversitet og natur, - Beskyttelse af BNBO, - Hurtigere erstatning til minkavlerne.

Søren Søndergaard ser også en kommende CO2-afgift som en af de største udfordringer for landbruget her og nu, og kom i sit indlæg ind på de spor, man politisk vil følge for at forsøge at undgå virkning og allerhelst selve afgiften.

Søren Søndergaard kunne fortælle, at en stor opgave lige nu for Landbrug & Fødevarer er at mødes og få dialog og samarbejde i gang med både nye ministre fra regeringen, samt nye klima- og landbrugsordfører i oppositionspartierne.

Landbrugets gæld falder

Et år med krig, krise og stigende inflation og renter har også haft indvirkning på landbruget og fødevaresektoren.

Christian Lund konstaterede dog, at 2022 over en bred kam har været et overvejende godt år for landbruget med god indtjening i kvægbruget og planteavlen, mens svinesektoren har haft det noget sværere.

Samlet set noterede Christian Lund, at landbrugets samlede gæld fortsat falder og ventes at fortsætte den udvikling. Fra 2010 til 2020 er gælden faldet fra 270 milliarder kroner til 230 milliarder kroner.

- Jeg tror vi kommer under 200 milliarder kroner i år i gæld, lød vurderingen fra Christian Lund.

Også SLF kom godt ud af 2022 med en omsætning i 2022 på 71 millioner kroner mod 68,7 millioner kroner året før. Året resultat efter skat landede på godt 2,4 millioner kroner mod 3 millioner kroner året før. Egenkapitalen steg fra 36,7 millioner kroner til godt 39 millioner kroner.

Læs også