Den største frygt: - De må ikke køre os trætte

CO2-afgift og grøn trepart var naturligvis også omdrejningspunktet på Agri Nords generalforsamling.

Agri Nord Idrætscenter i Skalborg lagde vanen tro hus til generalforsamlingen. - Det er mere den politiske beslutning, der skal tages efter treparten, vi kan være nervøse for, konstaterede formand Carl Christian Pedersen.

Forleden havde Agri Nord fyldt idrætscenteret i Skalborg til generalforsamling. Og mens man kunne glæde sig over at have præsenteret et regnskab med »det bedste resultat nogensinde« med en bundlinje på 6,3 millioner kroner for hele koncernen, var der også nok af bekymringer at tage fat på.

Naturligvis var en kommende CO2-afgift og de grønne trepartsforhandlinger blandt emnerne, der fyldte i debatten.

Formand Carl Christian Pedersen har dog stor tiltro til L&F-formand Søren Søndergaards evner ved bordet i treparten.

- Jeg er sikker på, at Søren Søndergaard er en god repræsentant at have med blandt de otte parter, som den grønne trepart består af. Jeg synes, vi får noget positiv information fra forhandlingerne, og jeg tror på, at de kan finde en løsning. Det er mere den politiske beslutning, der skal tages efter treparten, vi kan være nervøse for, konstaterede formanden.

Fra salen var Jens Verner Pedersen dog ikke helt enig med sin formand.

- Jeg er ikke helt så tryg ved Søren Søndergaard, som du er. Jeg synes, man har lagt sig ned for hurtigt, lød det fra Jens Verner Pedersen, der også efterlyste en mere markant stemme fra sin egen landboforening.

- Kom nu ud over kanten og markér jer. Det er positivt, at man nu vil oprette et politisk sekretariat i Agri Nord, men det er godt nok også på tide, konstaterede han.

Forventer godskrivning

Mens snakken om CO2-afgifter og frustrationer over CO2-regnemetoderne, der ikke tager landbrugets kulstofoptag med, kan give anledning til opgivende attituder, slog næstformand Henrik Dalgaard fast, at det er vigtigt at holde fast i kampgejsten.

- »Orker vi det her mere?« Det er min største frygt, når jeg hører landmænd sige det. Det må ikke lykkes dem at køre os trætte. Vi skal holde ud og være stolte af vores fødevareproduktion. Derfor er vi også indstillet på, at den skal have fuld gas for at finde en løsning på de her udfordringer, lød det fra næstformanden, der i øvrigt blev genvalgt til bestyrelsen for de næste tre år.

Heller ikke Venstres Europa-parlamentariker Asger Christensen er imponeret af FN’s metoder til klimaberegninger. Han havde dog en smule trøst med til forsamlingen i sit oplæg efter beretninger og valg.

- Jeg er blevet væsentlig mere tryg, end jeg har været ved, at man nok skal finde en løsning på CO2-problematikkerne i Danmark – og også i resten af EU. Og jeg er helt sikker på, at landbruget i fremtiden vil blive godskrevet for det CO2-optag, man ikke har med i beregninger lige nu. Det siger min mavefornemmelse mig, og den plejer jeg altid at lytte til, sagde han.

Et genvalg og to nyvalg

Der var ikke den store spænding under valghandlingen ved Agri Nords generalforsamling.

Næstformand Henrik Dalgaard, René Lund og Ulrik Krogsgaard var på valg, men de to sidstnævnte havde bebudet, at de ikke modtog genvalg.

Herefter foreslog medlemmerne lige netop tre kandidater: Henrik Dalgaard, Henrik Basso Sørensen og Per Aagaard Nielsen, der dermed træder ind i bestyrelsen.

52-årige Henrik Dalgaard er mælkeproducent på Fuglsang ved Aars og er også byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune.

40-årige Henrik Basso Sørensen har et sohold med salg af smågrise ved Tylstrup. Frem til 2020 havde han desuden minkproduktion ved Vodskov og Langholt.

39-årige Per Aagaard Nielsen er økologisk mælkeproducent på Østerholt mellem Hjallerup og Tylstrup.

Tre millioner kroner tilbage til medlemmerne

Et historisk godt regnskabsresultat på 6,3 millioner kroner i Agri Nord-koncernen og 6,5 millioner kroner i moderselskabet blev præsenteret med de store smil og ikke mindst udlodning af tre millioner kroner til medlemmer, der udbetales på baggrund af køb i 2023.

Overskuddet lagde dog også op til kritiske spørgsmål fra salen på Agri Nords generalforsamling.

- Tillykke med det flotte regnskab. Det er flot, at resultatet er steget meget 25 procent, men er det prisstigninger eller produktivitet, der er årsagen til det, spurgte landmand Per Warming.

Ifølge Agri Nord-direktør Laury Kristoffersen er det primært effektiviteten, der ligger til grund for den øgede indtjening.

- Vi har nogle medarbejdere, som har performet rigtig godt og leveret et fantastisk stykke arbejde, men der har selvfølgelig også været prisstigninger, som vi har kanaliseret ud til de ting, der også er blevet dyrere for os at lave i løbet af året, forklarede direktøren, der også måtte stå på mål for, hvorfor det er nødvendigt med en soliditetsgrad på hele 52.

- Det er der ikke mange andre virksomheder, der har – lige ud over bankerne. Så det kunne da godt være, at I skulle se lidt på de omkostninger, hvis I gerne vil have nye medlemmer, lød det fra Torben Myrup.

Det var Laury Kristoffersen dog ikke helt enig i.

- Vi arbejder hver dag på at skrælle af og ramme den rigtige balance. Men det er også vigtigt, at vi ikke løber kassen af, før det bliver sjovt. Men det er klart, at vi skal være markedskonforme og konkurrencedygtige, forklarede direktøren.

- Desuden har vi også holdt vores eget kontingent i ro plus, at vi har taget noget af stigningen fra Landbrug & Fødevarer. Men vi kigger selvfølgelig gerne endnu mere på, hvordan vi kan blive endnu bedre og skarpere på alle områder.

Læs også