22 aktivister fra Den grønne ungdomsbevægelse blev onsdag sigtet for husfredskrænkelse, efter at de var trængt ind i Ministeriet for Grøn Trepart i en ny protest mod trepartsaftalen.
- Vi bliver siddende, indtil vores krav bliver mødt!
Sådan lød det fra aktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, der onsdag trængte ind i Ministeriet for Grøn Trepart. De var trængt ulovligt ind i ministeriet i protest mod de fortsatte forhandlinger om en grøn omstilling og skattereform i landbruget, som de mener, er udemokratisk.
Samtidig kræver de reel indflydelse på, hvordan landbruget skal reguleres, lyder det i en pressemeddelelse. De har ellers været indviteret til møder med trepartsminister Jeppe Bruus (S).
- De sidste seks ugers demonstrationer har givet os en masse kaffemøder med forhandlingspartierne, men alt vi har fået, er tomme løfter. Derfor ser vi os i dag nødsaget til at gå endnu et skridt videre for at kræve, at politikerne stopper med symbolske handlinger og faktisk begynder at lytte og handle i overensstemmelse med klimavidenskaben, siger Laurits Winther, der er aktivist i bevægelsen.
Sigtet efter straffeloven
Forhandlingerne om den grønne reform af landbruget er inde i sin afgørende fase, og ministeriet måtte tilkalde politiet for at få forhandlingsfred onsdag. Det resulterede i, at de, der var trængt ind i ministeriet blev sigtet efter straffelovens paragraf 264 om husfredskrænkelse, selvom aktivisterne kaldte aktionen for en ikke-voldelig civil ulydighedsaktion i tråd med historiens tradition for nødvendig og demokratisk civil modstand.
Aktivisterne risikerer nu bøde eller fængsel i op til 12 måneder.
Efterfølgende har de unge, der blev fjernet fra ministeriet, anklaget politiet for at bruge vold.
- Mens unge mennesker, der fredeligt kæmper for stabile økosystemer og fremtidig fødevaresikkerhed, slæbes væk fra forhandlingerne af politiet med vold og i smerte, modtager landbrugslobbyen en åben invitation til at diktere landbrugsaftalen, lyder det fra Laurits Winther, der fortsætter:
- Hele udformningen af Grøn Trepart har været grundlæggende udemokratisk. Det er tydeligt, at politikerne tilgodeser snævre økonomiske interesser på bekostning af videnskabens påbud om strukturel omstilling af landbruget, så vi kan brødføde verdens befolkning effektivt uden at eskalere klimakrisen yderligere.
Det er langt fra første gang, at der bliver vist modstand mod trepartsaftalen. Tidligere på efteråret gik 11 aktivister fra organisationen i sultestrejke, og i september måned forstyrrede en række unge Landbrug & Fødevarers høstfest i København ved at forsøge at overdøve Jeppe Bruus, da ministeren skulle holde tale.