Næsten 104 millioner kroner fra årets anden store tilskudspulje i GUDP er på vej til 19 nyskabende projekter inden for fødevarebranchen.
- Vi har udvalgt 19 nyskabende projekter, som kan være med til at bane nye veje for fødevareerhvervet og løse nogle af samfundets miljø- og klimaudfordringer. Samtidig er vi med til at søsætte projekter, som kan støtte op om ambitionerne i de nye politiske aftaler inden for landbrug, hav, fiskeri og akvakultur, fremhæver bestyrelsesformanden for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) Mikael Thinghuus, i forbindelse med at næsten 104 millioner kroner forleden skulle uddeles fra årets anden store tilskudspulje i programmet.
Mange af de nye projekter tager fat i aktuelle problemstillinger og vil for eksempel mindske udslip af metan fra gyllelagre og udvikle filtersystemer til at opsamle fosfor i lavbundsjorde.
GUDP giver også økonomisk tilskud til flere projekter, der vil mindske madspild. Et projekt vil udvikle en app, der kan forudsige produktionsspild, så det er muligt at korrigere for potentielt madspild i produktionen.
Nye metoder
GUDP lægger vægt på at støtte netværk og har i denne ansøgningsrunde givet tilsagn om støtte til to netværk, som handler om muligheder og barrierer inden for henholdsvis kystnært fiskeri og mikrobiel fremstilling af mælkeproteiner via fermentering.
Et projekt undersøger nye måder at standse væksten i kartofler i takt med, at flere sprøjtemidler udfases, mens brug af alternative pesticider i gartneribranchen er i fokus i et andet projekt.
Anlæg til produktion af græsprotein er på vej mod stabil drift
Bestyrelsen i GUDP imødekom 19 ud af 61 modtagne ansøgninger.
Projekter med tilsagn om tilskud
Projekttitel |
Hovedansøger |
Forventet tilsagn (kr.)
|
BOVIWALK: Automatisk video-identifikation af halte køer i kvægbesætninger giver stor CO2-reduktion, store besparelser og forbedre dyrevelfærden. |
Boviwalk ApS |
1.372.056
|
Animal Free Protein - fermentation produced milk protein |
Viventes |
1.886.500
|
Optimeret anvendelse af alternative plantebeskyttelsesmidler i potteplanter - OPTIPOTTE |
Aarhus Universitet |
4.358.792 |
REduktion af PROduktionsSpild vha. digitalisering (REPROS) |
Teknologisk Institut |
2.346.508
|
Smart farm koncept til opskalering af tangproduktion (SMART TANG) |
Aarhus Universitet |
7.327.804
|
Kompakte filtersystemer for fosfor i drænvand fra høj- og lavbundsjord – FosLav |
Aarhus Universitet |
10.134.175
|
Sensing crop nutritional status through sap analysis - SensoSap |
Nordetect ApS |
1.847.615
|
Effektiv genetisk avl af YDS-resistente regnbueørreder (EGYR) |
Københavns Universitet |
4.628.097
|
Valorization of bio waste into circular production of bio-products and sustainable food system (BIOCIRCULAR) |
Nordicflexhouse ApS |
4.859.377
|
Ernæringsoptimerede fødevarer til sundheds- og plejesektoren baseret på ny anvendelse af reststrømme fra lakseforarbejdning |
Skagerak Processing A/S |
2.689.253
|
Vækststandsning i kartofler - TERMINATOR |
Aarhus Universitet |
5.086.397
|
Klima, dyrevelfærd og økonomi i sunde køer |
Aarhus Universitet |
10.484.105
|
Effektiv produktion af den sorte soldaterflue gennem systematisk avlsarbejde (FLYBREED) |
Aarhus Universitet |
7.460.767 |
Low Emission Slurry Storages (LESS) |
Aarhus Universitet |
10.968.572
|
Græs til Grøn Protein Produktion - virkemiddel til beskyttelse af grund- og overfladevand - GGP4H2O |
Aarhus Universitet |
9.654.366
|
Kystfiskere og havbønder |
Den selvejende institution Havhøst |
1.096.888
|
Ekstraktion af omega-3 olie fra invasive marine arter ved brug af grøn teknologi (GrExOmega) |
Danmarks Tekniske Universitet |
7.463.347
|
Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-Away (BEST) |
Teknologisk Institut |
2.680.068
|
SafeChicken - Øget fødevaresikkerhed af kyllingekød via metoder til reduktion af Campylobacter i slagtekyllingeproduktionen |
Danmarks Tekniske Universitet |
7.452.136
|