Nyt studie: Med conservation agriculture kan planteavl blive CO2-neutralt

Et nyt tyske studie viser, at man ved at dyrke jorden efter principperne i conservation agriculture kan være med til at gøre planteavl CO2-neutralt. - Nu har vi papir på, at det virker, siger formanden for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark.

Tyske forskere konkluderer nu i et studie, at man ved at dyrke jorden efter principperne i conservation agriculture (CA) kan nettooplagre kulstof i jorden. Desuden har CA-metoden – sammen med supplerende tiltag – potentiale til at gøre landbruget CO₂-neutralt.

Resultatet af det nye studie glæder Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), som i en pressemeddelelse skriver, at foreningen har oplevet meget kritik – også fra danske forskere – når den har fremført, hvor klimavenligt conservation agriculture er.

- Vores medlemmer har længe vidst, at det virker, men nu har vi også fået papir på det. Nu kan der ikke længere være tvivl om, at det er den vej, dansk landbrug skal i, siger formand for FRDK, Henrik Terp.

Mindre kulstoftab

I rapporten kommer forskerne frem til, at man med conservation agriculture kan opnå en positiv klimagevinst på 4 ton CO2-ækvivalenter pr. hektar pr. år.

Klimaeffekten kommer blandt andet fra et lavere brændstofforbrug som følge af mindre pløjning (en besparelse på 300 kg CO2e pr. ha) og så godt som ingen jord-erosion, hvilket også sparer 300 kg CO2e pr. ha.

Med CA-metoden opnås ikke bare et mindre kulstoftab, men også kulstofopbygning som følge af mere biomasseinput i CA-markerne sammenlignet med et traditionelt dyrkningssystem med pløjning, viser studiet.

Desuden peger studiet på en lavere lattergas-emission ved CA-dyrkning. Afgørende er blandt andet dræningsforhold og jordstruktur.

Helhedstænkning

De tyske forskere peger på, at der indtil nu har været draget forkerte konklusioner om klimaeffekten, fordi konklusionerne i for høj grad har bygget på analyser af effekter af enkeltparametre og ikke samspillet imellem dem.

- Det har vi påpeget igen og igen i årevis, så det er gode nyheder, at det endelig har vundet genklang også på universitetet, at hvis man vil måle på conservation agriculture, så skal man have hele pakken med, siger Henrik Terp.

I konklusionen på studiet anbefaler forskerne at fremme conservation agriculture gennem politiske tiltag.

Man kan læse mere om resultaterne fra de tyske forskeres studie i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Agricultural Sustainability.

Conservation agriculture

Conservation Agriculture defineres af FN-organisationen FAO som et dyrkningssystem i tre dele:

1) direkte såning med minimal forstyrrelse af jorden

2) maksimal jorddække af planterester eller levende planter hele året

3) vekslende afgrøder hvert år

Læs også