Kom banken i forkøbet med en digital ESG-rapport

Nye EU-regler betyder, at banker og realkreditinstitutter i stigende grad vil efterspørge ESG-rapporter fra danske landmænd. Heldigvis kan du let og hurtigt lave en digital ESG-rapport for din bedrift.

Af Jens Bligaard, director, Seges Innovation

Har du en ESG-rapport, som du kan vise til din bank? Altså en rapport, der dokumenterer den miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige bæredygtighed på din bedrift?

Hvis ikke, skal du nok snart til at få lavet én. Til årsskiftet lancerer EU nemlig en ny rapporteringsstandard, som indebærer, at større finansvirksomheder skal afrapportere, hvordan deres kunder arbejder med ESG. Den nye standard betyder, at din bank eller dit realkreditinstitut nok vil efterspørge en ESG-rapport fra dig inden alt for længe.

Heldigvis er det ikke så komplicereret som det lyder at udarbejde en rapport, som dokumenterer din indsats på ESG-området. Der findes nemlig flere digitale løsninger, der kan hjælpe dig i arbejdet med at udarbejde rapporten.

I Seges Innovation lancerer vi lige nu vores digitale ESG-rapport, der bærer navnet ESGreenTool Report. Rapporten gør det muligt let og hurtigt at dokumentere dine tiltag inden for miljø, ledelse og det sociale område ud fra mere end 100 målepunkter. Punkterne dækker alt fra klima, biodiversitet, vandmiljø og luftkvalitet til dyrevelfærd, arbejdsforhold og ledelse.

Når du skal i gang med rapporteringsarbejdet, vil jeg især anbefale at fokusere på disse fire ting:

Kom i gang snarest muligt

Det er centralt, at du kommer i gang med arbejdet snarest muligt. Og meget gerne før banken selv stiller krav om at se din ESG-rapport. Jo før du kommer i gang, jo bedre og mere gennemarbejdet bliver det endelige resultat. Samtidig er det et godt signal over for banken at være på forkant, fordi det viser, at du tager ESG-området lige så seriøst, som banken gør.

Kig på bedriften hele vejen rundt

Jeg er med på, at man som landmand eller virksomhedsejer ikke altid er begejstret for alt, der foregår i EU. Men lige netop ESG-rapporten er faktisk en god ting, fordi den er en perfekt anledning til at kigge systematisk på bedriften hele vejen rundt for at se, om der skal ændres noget. Skal du for eksempel ruste op på biodiversiteten? Indføre regelmæssige 1:1 medarbejdersamtaler? Eller styrke din personlige ledelse?

Få bedre dialog med banken

ESG-rapporten kigger ikke kun tilbage – den skitserer også dine fremtidige planer for bedriften. Dermed er den et fortrinligt dialogværktøj, når du mødes med banken om jeres fremtidige samarbejde. Med rapporten i hånden er det således lettere at tage snakken om for eksempel kapitalbehov til udvidelser eller nye investeringer, som kan øge bæredygtigheden på din bedrift.

Inddrag en rådgiver

Du kan naturligvis vælge selv at udarbejde din ESG-rapport med brug af for eksempel ESGreenTool Report eller en anden digital løsning. Men jeg vil alligevel anbefale, at du tager din rådgiver med i arbejdet med at udfylde de forskellige punkter i rapporten. Det skyldes, at rådgiveren kan kombinere en stor faglig viden om de forskellige ESG-områder med detailviden om din bedrift, hvilket klart styrker kvaliteten af den endelige rapport.

ESG er kommet for at blive, og jeg er ikke i tvivl om, at den grønne omstilling giver en masse spændende forretningsmuligheder for dansk landbrug. Det er bare om at komme i gang.

God fornøjelse med arbejdet!

- Jeg er med på, at man som landmand eller virksomhedsejer ikke altid er begejstret for alt, der foregår i EU. Men lige netop ESG-rapporten er faktisk en god ting

Læs også