Unge danskere var landbrugspionerer i Japan

For 100 år siden drog Morten Larsen, en ung landmand fra Jægerspris-egnen, Emil Fenger, en ung landbrugslærer fra Slangerup Landbrugsskole, og Peder Søndergaard, en ung landmand fra Bedsted i Thy, til Hokkaido i det nordlige Japan som landbrugspionerer. Asger Røjle Christensen har gravet den utrolige historie om tre eventyrlystne danskere, der har sat deres præg på landbruget i Japan.

Japans regering søgte for 100 år siden viden om dansk landbrugsdrift, andelstanke og højskolebevægelse, da man mente, de tanker kunne være med til at udvikle det japanske landbrug.

Tre unge danske mænd rejste ud – to af dem tog deres familier med.

De rejste til den anden side af jorden, hvor de i fem år drev mønsterfarme og var forbilleder for udviklingen af en mejeriorienteret lokal kvægdrift.

»Hokkaido – Danske landbrugspionerer i Japan« er en udviklingshistorie om Japan som samfund, om japansk landbrug, men først og fremmest om de unge danskere, skriver forlaget Turbine i en pressemeddelelse.

- Det er også en ganske utrolig historie om idealisme, tvivl, træthed og hårdførhed, men der er ikke meget heltekvad eller glansbillede over den. Der var masser af problemer og konflikter undervejs, og det er naturligvis også med i fremstillingen, fortæller Asger Røjle Christensen, der gennem hele fortællingen har fokus på de tre hovedpersoners personlige skæbner.

- Det er også en ganske utrolig historie om idealisme, tvivl, træthed og hårdførhed, men der er ikke meget heltekvad eller glansbillede over den. Der var masser af problemer og konflikter undervejs, og det er naturligvis også med i fremstillingen

Asger Røjle Christensen

Broget skare

Øen Hokkaido blev koloniseret af Japan i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

Da de danske landmænd kom til øen, mødte de en broget skare af nybyggere, der var i færd med at opbygget et nyt samfund. Byggearbejdet i området blev udført af straffefanger, mange arbejdsløse samuraier var flyttet til øen for at blive landmænd, og derudover var en del af nybyggerne på flugt fra skandaler, økonomisk trængte, eller også var de idealister, der søgte nye områder at sprede deres politiske eller religiøse budskaber.

Amerikanerne kom også til og hjalp med at opbygge infrastrukturen, men den amerikanske landbrugsmodel lod sig ikke overføre til forholdene på Hokkaido. Og det er her, danskerne kom ind i billedet. Deres erfaring med små landbrug og andelsbevægelser kunne bruges.

Asger Røjle Christensen (f. 1956) er forfatter til flere bøger om Japan og japansk kultur. Han er uddannet journalist og har boet i Tokyo i 13 år af sit liv, hvor han har arbejdet som korrespondent, reporter og analytiker for en række danske og skandinaviske nyhedsmedier. Derudover har han også arrangeret studieture og fungeret som rejseleder på mange ture rundt i landet.

Læs også