Årets grovfoderforsyning kan komme under pres

Mens der er godt gang i græsmarkerne, ser det anderledes ud med majsen – og det kan komme til at få betydning for årets grovfoderforsyning.

Temperaturerne er steget, og ugens vejrudsigt giver gode betingelser for græsvæksten. Det understreger Økologirådgivning Danmark og KvægXperten i deres ugentlige afgræsningsmail.

De peger på, at kløveren de fleste steder er kommet i gang, hvilket giver den nødvendige næring til græsset. De gør dog opmærksom på, at kløveren nu blomstrer, og at køerne derfor skal på de blomstrende marker, inden kløveren afblomstrer.

Kløverens afblomstring påvirker for alvor fordøjelighed og ædelyst, så sørg for at komme på i god nok tid, lyder opfordringen.

Styring af græsmarken

Økologirådgivning Danmark og KvægXperten fastslår, at de store variationer mellem lave og høje arealer samt bonitet sætter krav til græsmarksstyringen.

De opfordrer blandt andet til, at man går en tur i marken og vurderer potentialet for de forskellige marker, når man styrer sin rotation.

Hvis ikke marken er blevet afpudset eller taget slæt på i år, er det nu, man ifølge rådgiverne skal overveje igen at skabe en »1. maj situation« for køerne.

Grovfoderforsyningen kan blive presset

I år har udbyttet i slætgræsmarkerne indtil nu generelt været godkendt, men majsen har svære betingelser, konkluderer Økologirådgivning Danmark og KvægXperten.

De henviser til de våde vejrforhold i foråret, som udsatte såtidspunktet, og den aktuelle situation, hvor sommeren ikke for alvor er kommet over Danmark. Det betyder, at de fleste majs ikke står som ønsket på nuværende tidspunkt.

For at sikre grovfoderforsyningen det kommende år, er det nu, man skal træffe en beslutning om, hvorvidt der skal tages korn til helsæd.

Økologirådgivning Danmark og KvægXperten råder til, at man laver en opgørelse over, hvad man forventer af udbytte fra sit grovfoder eller kontakter sin rådgiver og får lagt et revideret budget for årets grovfoderproduktion.

Læs også