Banebrydende forskning: Ultrafiltreret råmælk sikrer bedre optagelse af antistoffer

Slagtekalverådgiver og ph.d. Terese Jarltoft har fundet frem til en metode til at opkoncentrere de vigtige antistoffer, som kalve optager via råmælken. Næste skridt er at få teknologien ud at virke på bedrifterne.

Slagtekalverådgiver Terese Jarltoft fra Sagro, der i efteråret fik tildelt sin ph.d.-titel inden for kalvesundhed og -ernæring, har fået stor ros for hendes forskning. Det skriver Sagro i deres nyhedsbrev.

De peger på, at det takket være Terese Jarltofts forskning nu er muligt at opkoncentrere de vigtige antistoffer, som kalve optager via råmælken.

- Det er snart syv eller otte år siden, jeg først gang hørte om ultrafiltrering. Ultrafiltrering anvendes i for eksempel mejeriindustrien til at filtrere væsker i to fraktioner og dermed opkoncentrere proteiner i den ene fraktion, fortæller Terese Jarltoft til nyhedsbrevet og fortsætter:

- På det tidspunkt var ingen tidligere lykkedes med at ultrafiltrere uforarbejdet råmælk, da dets høje fedtindhold samt viskositet tilstopper filtreringsmembranerne og forhindrer koncentrering. Men efter at have arbejdet med ultrafiltrering af råmælk har jeg fundet frem til, at en særlig vibrationsteknologi samt flere modificeringstrin kan få det til at lykkes.

Hun peger på, at såfremt det bliver muligt at gøre det i større skala, kan de få det ud af laboratoriet og ind i stalden.

- Det kan betyde alverden for kalveopdræt ikke bare i Danmark, men over hele verden hos landmænd med kvæg, fastslår hun.

Ikke nok med at metoden virker og kan bidrage til at sikre tilstrækkelig med højkvalitets råmælk til alle kalve, så lader den ifølge Sagro til at være god for økonomien på den enkelte bedrift.

De henviser til, at videnskabelige studier viser store positive effekter af at tildele højkvalitets råmælk og dermed opnå en høj passiv immunisering af kalve. En høj passiv immunisering af kalve forbedrer deres sundhed, reducerer både antibiotikaforbrug og dødelighed, resulterer i højere tilvækst, holdbarhed samt mælkeydelse som senere malkeko.

- På baggrund af disse resultater har jeg har regnet mig frem til, at en høj-immuniseret kalv frem for en lav-immuniseret kalv vil have en merværdi på 2.100 kroner pr. årsko, siger hun.

Ultrafiltrering er ultragodt

Kvaliteten af råmælk defineres typisk ud fra dets indhold af antistoffer, helt specifikt immunoglobulin G, forkortet IgG.

Terese Jarltoft undersøgte, om man kan opkoncentrere indholdet af IgG ved hjælp af en metode, som kaldes ultrafiltrering. Da det lykkedes, sammenlignede hun grupper af kalve: Nogle som havde fået ultrafiltreret lav-kvalitets råmælk og overgangsmælk, som var blevet opkoncentreret til høj kvalitet og andre, som fra starten af havde fået almindelig, uforarbejdet råmælk af høj kvalitet.

- Her kunne jeg konkludere, at den ultrafiltrerede råmælk havde den samme effekt som den råmælk af høj kvalitet, som ikke var blevet behandlet, målt på flere sundhedsparametre, foderudnyttelse og tilvækst i kalvens første levemåned, siger Terese Jarltoft.

Højere kvalitet er blevet nødvendig

I takt med at bedrifterne bliver større og med flere dyr samlet på hver bedrift, stiger smittetrykket i staldene og dermed behovet for beskyttelse af kalvene. Det betyder, at kravene til kalves immunforsvar også er steget, fordi produktionsformen langsomt har ændrede rammevilkår. Derfor er kravene til kvaliteten af den råmælk, kalvene får, også steget.

- Det er undersøgt flere gange, og konklusionen er ganske enkel. Malkekøer verden over producerer simpelthen ikke tilstrækkeligt med god råmælk, så alle kalve kan få den immunbeskyttelse, de har brug for, siger Terese Jarltoft.

Det er man ifølge Sagro selvfølgelig klar over mange steder, og derfor er det også muligt at købe forskellige råmælksprodukter, som kan anvendes som supplement eller som erstatning til koens råmælk.

De produkter er bestemt ikke billige, men antistofindholdet i disse blandinger er heller ikke »specialdesignede« til de smittestoffer, der er på de enkelte bedrifter, lyder det.

- Derfor kan der være fordele ved at anvende råmælk fra egen bedrift, som er sammensat af de specialdesignede antistoffer, som kalven har brug for i lige præcis det miljø, den er født i, forklarer Terese Jarltoft.

Derudover mangler råmælksprodukterne ofte mange af de andre bioaktive egenskaber, der findes i råmælk, og som også bidrager til at udvikle kalvens immunforsvar. Desuden viser videnskabelige studier, at kalvene opnår den bedste optagelse af antistoffer fra almindelig ko-råmælk.

- Vores studie har vist, at kalvene faktisk optager antistofferne endnu bedre, når de fodres med den ultrafiltrerede råmælk fremfor den almindelige gode råmælk, hvilket er ret interessant, siger Terese Jarltoft.

Påvirker ultrafiltrering anden biologisk aktivitet?

Terese Jarltoft undersøgte også effekten af den opkoncentrerede råmælk i et cellestudie i forhold til tarmcellers vækst og sårhelingsevne.

- Her kunne jeg se, at råmælkens bioaktive egenskaber ikke blev påvirket i negativ retning af ultrafiltrering set i forhold til tarmcellevækst og sårhelingsevne, når IgG i råmælken blev opkoncentreret til høj kvalitet, siger hun.

Det vil sige, at den ultrafiltrerede råmælk umiddelbart ikke taber andre vigtige egenskaber, som har effekt for specifik tarmudvikling og sundhed.

- Det betyder ganske enkelt, at metoden virker. Derfor skal jeg nu arbejde videre med at videreudvikle metoden, så vi kan få den til at fungere ude på bedrifterne, siger Terese Jarltoft.

Fra ph.d. til praksis

Den maskine, som Terese Jarltoft har foretaget ultrafiltreringen på, kræver ifølge Sagro en del håndtering, som den er lige nu. Og så er den designet til at håndtere relativt små mængder råmælk. Derfor er hun sammen med Sagro lige nu på udkig efter samarbejdspartnere, som kan hjælpe med at automatisere eksempelvis rengøringsprocedurerne og opskalere hendes espressomaskine-størrelse ultrafiltreringsmaskine, så den nemt kan håndtere større mængder af råmælk.

- Metoden skal ud at leve på bedrifterne, så landmænd nemt kan ultrafiltrere store mængder råmælk og straks få dem på køl, så de altid har højkvalitetsråmælk klar til alle nyfødte kalve, siger hun.

Det understreges, at en ting er, at maskinen skal produceres og til en sum penge, som er til at købe for den enkelte landmand. En anden ting er, at højkvalitetsråmælk ikke alene kan sikre en høj immunisering af kalvene. Råmælksmanagement skal også være i orden, og kalvene skal stadig have tilstrækkeligt med råmælk hurtigt efter fødslen.

- Når maskinen først er klar til on-farm brug, skal metoden implementeres i bedrifternes eksisterende råmælksmanagement. Selvom ultrafiltreringen er en relativ simpel proces, så skal vi ud at finde frem til, hvordan det fungerer bedst på den enkelte bedrift, forklarer Terese Jarltoft.

Læs også