Salmonellakort mindsker risikoen for smitte

Det interaktive salmonellakort kan filtreres, så det for eksempel viser en bestemt besætningstype eller besætninger inden for en vis afstand. Foto: KvægNyt Foto: Line Brusgaard

DMS har fået et helt nyt Salmonella Dublin-kort, der viser alle besætninger i salmonella-niveau 2 i hele landet. Man kan desuden zoome ind og se sin egen bedrift og naboerne indenfor 10 kilometer. Det fremgår af seneste KvægNyt.

Ifølge dyrlæge Malene Budde, Seges Innovation, er formålet med kortet at gøre det lettere at vurdere risikoen i sit nærområde og tage relevante tiltag for at øge smittebeskyttelsen, uanset om man er i salmonella-niveau 2 eller 1.

- Risikoen for at blive smittet med salmonella stiger, hvis du har naboer, der er smittede. Derfor er det vigtigt at holde sig orienteret om salmonellastatus i sit nærområde, fortæller hun.

Salmonellakortet er interaktivt, så man kan filtrere og se information om de forskellige bedrifter.

Det er planen, at salmonellakortet i løbet af 2024 skal udbredes, så de virksomheder, der udfører forskellige opgaver på bedrifterne, kan få gavn af det, når de planlægger deres besøg.

- Det kan blive et vigtigt værktøj i den fælles indsats for bedre smittebeskyttelse og færre nysmittede besætninger med Salmonella Dublin, håber Malene Budde.

Salmonellakortet bygger udelukkende på information, som allerede er offentligt tilgængeligt i CHR-registret.

Læs også