Debat: Sikken en medicin-fest i vores fjorde og vandløb

Af Thomas Jensen, landmand på Tarmvej 57, 6880 Tarm

Man må sige, at der for alvor er fest i Vejle Fjord og de fleste andre fjorde og vandløb i Danmark.

Fiskene »hygger« sig rigtigt i vores efterladenskaber, for når vi skyller ud i toilettet, ryger det til spildevandsudledningsselskaberne. Her renses papir og vatpinde fra, men rigtigt meget fra vores toilet ryger videre ud i vores fjorde og vandløb. Sikke en fest.

Men det er ikke den eneste ingrediens i den farlige cocktail, som fiskene må indtage – mod deres vilje. Smertestillende, p-piller og blodfortyndende medicin ryger også ud til fiskene, når restprodukterne udskilles via vores nyrer og lever og blandes med vandmiljøet. Altså, må fisk have en fest med alle de midler, de har til rådighed. Forestil jer, hvordan en søstjerne efter indtagelse af Viagra-rester bevæger sig hen over bunden. Det må være bøvlet.

Danmarks Naturfredningsforening mener ikke, at kemi har indflydelse på vores vandmiljø. Det er til trods for, at vi ikke ved, hvad og hvor meget, der ledes ud fra vores spildevand.

Lægemidler skal i øvrigt ikke miljøgodkendes, derfor måles der ikke for rester og metabolitter. Mon nogen ved noget, som vi andre ikke har adgang til, siden de kan være så sikre, at kemi ikke påvirker vores fjorde.

Skulle vi ikke foretage de lovpligtige målinger og så stoppe med at pege fingre ad hinanden?

Det vil i sidste ende kunne gavne vores vandmiljø, som jeg ser det. Og så kan fiskene få flere med til fest, når renere vand byder op til dans.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også