Hvis man ikke har styr på kerneforretningen, kan man stille sig dette spørgsmål: Er bestyrelsen og ledelsen i Danish Crown dygtige nok?
Af Claus Lohmann Poulsen, svineproducent, Egemarke Gods, Nykøbingvej 57, 4591 Føllenslev
Jeg var i sidste uge til kredsmøde hos Danish Crown for at få forklaret regnskab og strategien fremover.
Jeg må sige, at det er et flot glansbillede, man fremstiller.
Man kan næsten ikke få sig selv til at kritisere ledelsen, for de gør det jo så godt, siger de selv. Jeg synes blot, man undlader at fortælle om væsentlige forhold, såsom ekstrem stigning af investeringer i året.
Man har investeret for 3 milliarder kroner, hvilket er over dobbelt så meget, som blev udbetalt i efterbetaling, og en firedobling i forhold til senere års niveau. I tidligere år har niveauet været cirka halvdelen af efterbetalingen. Er det nu klogt?
Optimistisk
Man har gennem mange år investeret ud fra devisen »disse investeringer bidrager med 10, 20 og 30 øre på noteringen«. Hvis dette skulle være sandt, burde vores notering ligge i 15 kroner pr. kg., men realiteten er jo unægtelig en anden.
Vi ligger med en af Europas laveste noteringer trods alle vores fortræffeligheder. Er Danish Crown så blevet bedre til at investere? Er alting anderledes nu? Jeg kan tvivle.
Danish Crowns regnemaskine tror jeg ikke på mere. Når man ikke engang formår at have styr på Tulip i England, hvordan tror man så, at Kina vil være nemmere at styre.
Alternativ
Forestil jer, at en kriseramt landmand havde fået Danish Crowns bankrådgiver! Så ville han været rådet til at åbne en restaurant for at hæve sig i værdikæden. Jeg tror, der vil være en stor risiko for det modsatte.
At Alibaba havde lavet en aftale med et brasiliansk selskab, blev heller ikke nævnt. Hvor eksklusiv var Danish Crowns aftale så? Man kunne måske forestille sig, at Alibaba kunne parre dyre kvalitetsprodukter fra Danmark med billigere kød fra Brasilien. Det vil tiden vise.
Hvorfor skal vi svineproducenter blive ved med at skyde penge ind, som vi alternativt kunne få udbetalt eller konsolideret sig i Danish Crown for? Jeg kan ikke se hvorfor.
Danish Crown behøver ikke at bliver større. Vi har brug for pengene ude på de slidte gårde for at udvikle vores bedrifter, eller desværre for manges vedkommende blot for at kunne blive på gården.
Forudsætning
Havde Danish Crown ikke realiseret et tab i England, så kunne efterbetalingen være på det niveau, vi har været vant til de senere år, men det forklarer ikke, hvorfor vi skal have den laveste notering i Europa.
Efter min mening skyldes det manglende fokus på kerneforretningen. Hvis man ikke har styr på denne, skal man ikke investere sig ud af krisen.
Hvis man ikke har styr på kerneforretningen, kan man stille sig dette spørgsmål: Er bestyrelsen og ledelsen i Danish Crown dygtige nok?