Øko-salget stiger markant

Efter en stille periode går det nu markant bedre med salget af økologiske varer, viser data for første halvår af 2024.

Salget af økologi er i første halvår af 2024 steget med 5 procent målt i mængde og med 3,5 procent målt i værdi (altså i kroner og øre) sammenlignet med første halvår af 2023.

Det viser nye tal, som Økologisk Landsforening har modtaget fra analysevirksomheden Kauza.

I 2020 blev der solgt 0,6 millioner tons økologiske varer, men siden faldt det til 0,52 millioner tons i 2023. Nu ser mængderne imidlertid ud til at være steget til en estimeret mængde på 0,55 millioner tons i år, vurderer Kauza.

Udviklingen glæder Birgitte Jørgensen, markedschef for detail i Økologisk Landsforening:

- Det er en positiv nyhed, at salget af økologi stiger igen efter en periode med stagnerende salg. Vi har set små positive tegn i noget tid, men med en stigning i salget på 5 procent målt i mængde i første halvår kan vi konstatere, at økologien er tilbage på vækstsporet. Inflationen er dæmpet, og i takt med at de store prisstigninger er stoppet, er forbrugernes efterspørgsel på økologi nu steget igen.

Vil øge bredden

Birgitte Jørgensen kan dog også konstatere, at økologien ikke har de samme salgsrater som før starten på krigen i Ukraine, hvor råvarekrise og inflation fik nogle til at vælge alternativer til økologi.- En af udfordringerne nu er, at der ikke er samme store udvalg af økologiske alternativer i supermarkederne. Derfor gør vi meget ud af vores dialog med detailkæderne og arbejder på at få flere økologiske fødevarer i forskellige prisklasser tilbage på hylderne, så der er noget til de forbrugere, der efterspørger billige økologiske basisprodukter og til dem, der vil have lidt højere kvalitet og udvalg, lyder det fra Birgitte Jørgensen.

Læs også