Priser banker i vejret: Højeste inflation siden 1983

Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for forbrugerpriser, som viser, at fødevarepriserne i danske supermarkeder de seneste 12 måneder er steget med i gennemsnit 13,2 procent.

I juli 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,7 procent i forhold til samme måned året før, oplyser Danmarks Statistik.

I juni var den tilsvarende stigning 8,2 procent.

Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 1983, hvor årsstigningen ligeledes var 8,7 procent.

Det er i høj grad prisændringer inden for varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset.

Varer er i gennemsnit steget 13,2 procentdet seneste år, og det er den højeste årsstigning siden februar 1982, hvor årsstigningen ligeledes var 13,2 procent.

Inden for varer er det i meget høj grad prisstigninger på fødevarer, el, brændstof og gas, der gør sig gældende i juli 2022. Forbrugerprisindekset eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 5,5 procent i juli, hvilket er en stigning fra 4,8 procent måneden før.

Det er i høj grad prisstigninger på sommerhusleje, flyrejser samt tøj, der trækker kerneinflationen op i forhold til juni. Det er den højeste kerneinflation siden februar 1988.

På verdensmarkedet er prisen på både smør og vegetabilske olier den seneste tid faldet markant, men effekten er endnu ikke slået igennem i forbrugerpriserne. Prisen på oksekød er det seneste år steget 29 procent, pasta er steget 28 procent, mælk 27 procent, æg 25 procent og ost er steget 23 procent, oplyser finans.dk.

Læs også