Mange svinenoteringer falder i Europa

Noteringerne på det europæiske slagtesvinemarked er kommet under stigende pres på det seneste. Som følge heraf faldt noteringerne i mange lande, skriver Danske Svineproducenter i nyhedsbrevet »Rundt i Europa«.

I Danmark kunne noteringen holde stand og gav ikke efter. I mange EU-lande blev slagteriernes klager over den faldende efterspørgsel på kødmarkedet kraftigere. På grund af det omskiftelige vejr og fordi feriesæsonen svigter kødsalget, især i Nordvesteuropa.

Slagterierne øgede deres prispres markant, hvilket førte til mindre og større fald i slagtesvinenoteringerne.

I Tyskland var faldet særligt markant. Den tyske notering faldt nemlig med 10 cent (cirka 74 øre) i forhold til ugen før. Tyske slagterier var mindre interesseret i at købe slagteklare grise. I sidste ende kunne den tyske slagtesvinenotering ikke længere undgå det stærke prispres fra slagterierne. Et prisfald af samme størrelse blev også registreret i Østrig og Belgien.

I Holland er noteringen ligeledes faldet med i alt 10 cent (cirka 75 øre) over de seneste to uger. Den franske notering er også faldet markant, men kun med 7 cent (cirka 49 øre). I Frankrig nævner man lignende årsager til et svagt indenlandsk forbrug. Derudover siger man, at eksporten heller ikke er særlig konkurrencedygtig for tiden. De franske slagterier var derfor meget tilbageholdende med at byde på frie slagtesvinepartier.

I Spanien er situationen på slagtesvinemarkedet ikke så negativ. På grund af prisfaldene i Nordvesteuropa og de dermed forbundne effekter på den interne EU-handel faldt den spanske notering også med korrigerede 2 cent (cirka 16 øre).

Fra Danmark meldes der også om en ret stille efterspørgsel, men Danish Crown betragter dette som helt normalt for denne årstid i sin markedskommentar og har desuden for øje, at udbuddet på råvaren grisekød fortsat vil være begrænset i de kommende uger. Alt i alt er den danske notering derfor fortsat stabil og uændret. Niveauet er dog stadig væsentligt lavere end i resten af EU.

Læs også