Tre lande udtaler bekymring om laboratorie-dyrket kød til EU

I et notat til EU's Ministerråd har Østrig, Frankrig og Italien sagt, at sektoren ikke er »et bæredygtigt alternativ til den primære landbrugsbaseret produktion«.

Østrigske, franske og italienske delegationer vil modsætte sig produktion af dyrket kød på det kommende møde mellem EU's landbrugsministre, der finder sted i næste uge. Det skriver mediet Just Food.

I et brev til Ministerrådet har landene beskrevet industrien som en »trussel mod de primære landbrugsbaserede tilgange«.

De udtalte også, at det truede »ægte fødevareproduktionsmetoder, der er selve hjertet i den europæiske landbrugsmodel«.

- Vi husker, at EU hidtil aldrig har givet nogen tilladelse til animalske produkter baseret på celledyrkningsteknikker, tilføjede delegationerne.

- Derfor er en gennemsigtig, videnskabsbaseret og omfattende tilgang nødvendig for at vurdere udviklingen af ​​kunstig cellebaseret kødproduktion, som efter vores mening ikke udgør et bæredygtigt alternativ til primær landbrugsbaseret produktion.

Rejser spørgsmål

Delegationerne fra Tjekkiet, Cypern, Ungarn, Luxembourg, Litauen, Malta, Rumænien og Slovakiet har støttet argumentet.

Notatet argumenterer også for, at dyrket fødevareproduktion »rejser mange spørgsmål, der skal diskuteres grundigt mellem medlemslandene, Kommissionen, interessenter og offentligheden«, før det kan betragtes som en levedygtig metode til at producere fødevarer.

Nogle af de foreslåede spørgsmål omfatter, hvordan man garanterer sikkerheden for laboratoriedyrket kød, og hvordan man »forhindrer skabelsen af ​​monopoler eller oligopoler på fødevaremarkedet«.

Dokumentet giver også anledning til bekymring over det »virkelige CO2-fodaftryk« af dyrket kød, og om processen tilbyder bedre dyrevelfærdsstandarder.

For »tidlig« indsats

I et interview med det europæiske nyhedssite Euractiv beskrev en diplomat handlingen som »meget overdrevet og for tidlig«.

- Det er en sektor, der ikke eksisterer endnu, på nuværende tidspunkt handler det om innovation i et laboratorium. At undertrykke dette nu hindrer kun den slags innovation, der netop er nødvendig for bæredygtighed, sagde diplomaten.

Notatet markerer et nyt fremstød mod dyrket kød fra Italien. Landet fik sit forbud mod fremstilling, salg og import af produktet godkendt af lovgivere i november sidste år .

Selvom lovforslaget er blevet accepteret af det nationale deputeretkammer, kræver det stadig den endelige velsignelse fra EU.

Singapore, USA og Israel er de eneste lande i verden, der hidtil har godkendt produktionen af ​​dyrket kød.

Læs også