Formand ser en god fremtid for minkavl i Danmark

Det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark står foran at blive ophævet ved årsskiftet, og det kan man mærke hos den nye minkavlerforening, Danske Mink.

For nylig havde godt 50 personer sat kursen mod Saga Furs i Herning, hvor Danske Mink afholdte informationsmøde om fremtiden for minkavl i Danmark.

Her kunne de fremmødte lytte til politiske indlæg, der i skarpe vendinger kritiserede regerignens håndtering af minksagen. Blandt andet var formand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg på talerstolen, samt den konservative landbrugsordfører, Per Larsen.

Begge lovede, at minksagen ville få politiske konsekvenser for Mette Frederiksen, hvis Danmark skifter den socialdemokratiske regering ud med en borgerlig.

- Hvis vi får en blå regering efter et valg, så kommer der også en advokatundersøgelse, og så er der heller ingen tvivl om, hvad der kommer til at ske. Så ryger Mette Frederiksen lige lukt i rigsretten. Og så kan hun få, hvad hun har fortjent, lød det fra Per Larsen.

Trods de meget knubbede ord var der dog også grund til at være glad over udmeldingen om fremtiden for minkavl. For det var ubetinget godt, mente formand for Danske Mink, Louise Simonsen.

- Jeg er meget håbefuld omkring fremtiden, og jeg synes, at det har båret frugt, at vi har været ambitiøse og har hængt i. Det er jo præcist et år og en dag siden, forbuddet mod minkavl blev forlænget, siger hun til Effektivt Landbrug og fortsætter:

- Og når man tager i betragtning, hvor længe vi har været i gang, er det jo en helt anden fornemmelse at stå med i år i modsætning til sidste år, hvor vi lige havde fået en våd klud i hovedet igen, mener formanden.

Hun erkender, at en genstart af minkerhvervet ikke er noget, man gør på en eftermiddag.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver en stor opgave. Men jeg vil nu sige, at det er en mindste opgave nu, når der er givet grønt lys for at genstarte minkavl i Danmark, siger Louise Simonsen.

Tager minkavlere i hånden

Siden det blev kendt, at minkerverhvet kan komme ud af det vacuum, man har været i siden efteråret 2020, har telefonen på det nærmeste været rødglødende hos formanden, fortæller hun.

- Jeg har haft over 50 opkald om dagen og har været i arbejdstøjet fra tidlig morgen til sen aften, så jeg må da indrømme, at selv om det her er en virkelig glædelig dag, så glæder jeg mig også lidt til at det bliver weekend, lyder det fra formanden.

Henvendelserne kommer også fra potentielle minkavlere, der gerne vil starte op igen, når det bliver muligt i 2023. Og foreningen er klar til få minkavlere sat i gang, lyder det fra formanden.

Jeg vil sige, at det er en god ide at melde sig ind i Danske Mink. De næste par uger holder vi møder om det juridiske, blandt andet med fokus på erstatninger og mulighederne for at søge om at starte op, siger Louise Simonsen og fortsætter:

- Der er allerede lavet en pulje til det. Spørgsmål om foder og infrastruktur kommer også til at være en del af det. og så har vi lavet en gruppe, der kommer til at hjælpe med indkøb af avlsdyr, hvis det er nødvendigt.

Så der bliver både taget hånd om de juridiske spørgsmål, men også det mere praktiske?

- Det skulle gerne være sådan, at fra man melder sig ind, og til man får mink i burene, skulle man føle, at man er holdt i hånden hele vejen, samtidig med at vi bliver klogere sammen ved at holde sammen. det er en glæde for os at være sammen, og det har vi jo oplevet, hver gang vi har mødtes, lød det fra formanden.

Læs også