Spadestik taget til første naturnationalpark

Miljøministeren har nu taget det første spadestik til at genetablere et vådområde i Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland. Det markerer startskuddet til etableringen af Danmarks første naturnationalpark, hvor natur og biodiversitet er hovedhensyn.

Samtidig med, at regeringen varsler besparelser hos de fem nationalparker, har den i sit finanslovsudspil sat 75,5 millioner kroner af frem mod 2028 til forundersøgelser til en ny nationalpark og til at etablere fem nye naturnationalparker.

Et nyt anlægsarbejde markerer dog allerede begyndelsen på etableringen af Danmarks første naturnationalpark, der skal give et 1.300 hektar stort naturområde i Gribskov endnu flere vådområder.

- Med etableringen af et nyt vådområde bliver den tørre og mørke skovbund fremover erstattet af våde lysninger og moser fulde af liv, siger miljøminister Magnus Heunicke (S), der onsdag tog første spadestik.

I naturnationalparken vil landbrugsdriften ophøre, og skoven henlægges som urørt skov.

Her vil elge sammen med krondyr, dådyr, sikahjorte, rådyr og stude komme til at græsse i en stor sammenhængende hegning, der vil skabe et varieret skovlandskab med små og store lysåbne, våde og tørre områder.

Gravede grøfter

Gribskov har historisk set været meget våd med søer og moser. Det ændrede sig i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor der blev gravet kilometervis af grøfter og iværksat en omfattende dræning for at lede vandet væk fra skoven af hensyn til træproduktionen.

Ved at lukke grøfterne og rydde grantræer genskabes nogle af de oprindelige vådområder i skoven, som huser nogle arter som de eneste i landet.

Naturnationalpark Gribskov forventes at åbne i begyndelsen af 2025, og næste skridt frem mod en åbning er etableringen af en stor samlet indhegning.

Ud over nationalparken ved Gribskov er 14 andre naturnationalparker undervejs.

Placeringen af de fem nye naturnationalparker skal nu drøftes med partierne bag loven om naturnationalparker, oplyser Miljøministeriet over for Altinget.

Læs også