Fødevarestyrelsen uddelte bøder på NutriFair

Det medførte overraskelser hos foderfirmaer på NutriFair, da Fødevarestyrelsen troppede op og varslede bøder på grund af formuleringer i brochurer.

Flere stande på NutriFair for nylig havde uventet besøg af Fødevarestyrelsen, der var troppet op og uddelte bøder.

Det oplyser Effektivt Landbrug, og avisen har fået oplyst, at mindst seks foderstofhandlere hver kan vente et bødeforlæg i størrelsesordenen 8.000-10.000 kroner.

Bødeforlægget er en konsekvens af, at de pågældende foderstoffirmaer angiveligt har anprist et eller flere fodermidler som noget, der kan afværge sygdom eller død. For eksempel diarré.

Uvidende om kontrol

Effektivt Landbrug har fået oplyst, at en person, under påskud af at være landmand, gik rundt og indsamlede brochurer på førstedagen af NutriFair, uden medarbejderne på de respektive stande var klar over, at det var Fødevarestyrelsen, der var på kontrolbesøg.

Efter at have set brochurerne igennem vendte Fødevarestyrelsen så dagen efter tilbage og varslede bøder på de stande, hvor styrelsen mente, at de pågældende firmaer ulovligt anpriste fodermidler for at have en effekt imod sygdom eller død.

Ingen af de firmaer, avisen har talt med, har tidligere oplevet at blive kontrolleret på en messe.

Død og diarré er fyord

Nogle af firmaerne oplyser, at Fødevarestyrelsen accepterede, at brochurerne fortsat var tilgængelige på standene, når blot de ulovlige sætninger blev streget over.

Avisen har indsamlet brochurer hos blandt andet DLG, hvor de overstregede linjer tydeligt sås i materialet. Og ved at sammenligne med en oprindelig brochure fra dagen før fremgår det, at der blandt andet er overstreget følgende ord og sætninger:

»Diarré«, »Pludselige dødsfald«, »toksiner«, »… dræber skadelige bakterier som coli, salmonella, clostridier, gær og skimmel« samt »E-vitamin kan ofte modvirke pludselige dødsfald samt svagt- eller dødfødt afkom«.

Effektivt Landbrug mødte Hans Ole Jessen, der er direktør for Pris, Risiko & Marketing, på DLG’s stand. Han ærgrer sig over, at der åbenbart er ord, som man ikke må bruge i markedsføringsmaterialet.

Kært barn har mange navne

- Hvis vi ikke må bruge ordet »diarré«, hvis det er det, vi oplever, hvad skal vi så kalde det? Skal vi kalde det »tynd mave« eller »diætist-ubalance«, og er det bedre?

- Det er jo heller ikke nødvendigvis sygdom, der er årsag til diarré. Det kan jo være fodringsbetinget »diætist-ubalance«, og så er der vel ikke noget underligt i, hvis det ændres, hvis man ændrer på foderet, påpeger han.

Hans Ole Jessen ærgrer sig over, at der formentlig er en bøde på vej, for han synes, at DLG har gjort et seriøst arbejde.

Zinkfri udfordrer

- Nu har vi for eksempel i 3½ år undersøgt seriøst og systematisk, hvilke foder- og managementprocedurer, der tilsammen kan udgøre et godt alternativ til zinkfri fravænning, som er en realitet for alle svineproducenter om en måneds tid, siger Hans Ole Jessen og tilføjer:

- Foderet er blot en ud af seks indsatsområder i konceptet, som vi kalder Verdens Bedste Gris - VBG, og hvis ikke vi der skal omtale udfordringen med diarré, hvad skal vi så kalde det?

Effektivt Landbrug har kendskab til mindst seks virksomheder, der afventer et bødeforlæg fra Fødevarestyrelsen, og navnene er bekendt af redaktionen. Avisen har talt med alle de respektive firmaer, blandt andet DLG og A-One, mens der er andre firmaer, der ikke ønsker at få sit navn frem, selvom de kan bekræfte forløbet.

Læs også