Ekstremt vejr kræver mere robuste planter

»Robusthed« var et gennemgående ord på Vestjyllands Andels Plantedag i Borris.

- Ledestjernen i år er robusthed. For robusthed er altså noget, der betaler sig, fastslog Nordic Seeds produktchef Jakob Hansen fra hvedemarken i Borris, hvor Vestjyllands Andel forleden holdt plantedag.

Plantedagen havde trukket cirka 100 landmænd til Langvang Agro, hvor turen gik rundt til hvede-, byg- og rapsmarkerne.

Og Jacob Hansen havde ret. Robusthed var i hvert fald et nøgleord over hele linjen i det vestjyske i forbindelse med plantedagen. Også i rapsmarken.

- Vi får mere og mere ekstremt vejr. Det så vi for eksempel med stormen i august sidste år, som var hård ved mange rapsmarker. De tabte simpelthen skulperne, konstaterede Ditte Clausen, Limagrain.

- Derfor er det ekstremt vigtigt, at I tænker resistens mod skulpeopspring ind, når I vælger rapssorter. Det er simpelthen et must herude i det vindomsuste Vestjylland, fastslog rapseksperten, der i år krydser fingre for, at der ikke kommer stormvejr af samme kaliber, inden rapshøsten.

For resistens mod skulpeopspring eller ej, så er rapsen ekstra vindfølsom i år.

- Normalt er det svært at hive planter op på det her tidspunkt, men i år er det let. Der er kommet så meget vand, at planterne ikke har haft incitament til at danne store rodnet, så derfor står de ikke så fast, som de plejer. Så lige nu er de sårbare, hvis der kommer en storm. Og skaden er sket – de kommer ikke til at danne mere rodnet nu, konstaterede hun.

Inden afgangen fra rapsmarken remsede Ditte Clausen tre fokuspunkter op, som hun mener, landmændene bør notere sig, næste gang de vælger sort.

- I bør kigge efter udbytte, skulpeopspringsresistens og stængelsundhed, fastslog hun.

Dryssespild og vitalitet

Tilbage i hvedemarken var stormen Hans også et samtaleemne.

- Var der nogen, der mistede hvedekerner på grund af Hans? Dryssespild er noget, I ikke kan sprøjte jer ud af. Derfor er det en vigtig ting at have fokus på, når I vælger sort, fastslog Jacob Hansen og hev en planche frem med opgørelse over de forskellige vinterhvedesorters tendens til dryssespild i høsten 2023.

På listen over »ting man ikke kan sprøjte sig ud af« havde Jacob Hansen også robusthed og vitalitet – altså evnen til at overvintre.

- Så brug nu de registreringer, der er lavet på robusthed, vitalitet og tendens til dryssespild, opfordrede produktchefen og henviste til »sortsvalg vinterhvede« som et uundværligt værktøj for landmanden.

Ny tilgang til svampebekæmpelse

Dagen bød også på gode råd i forhold til nogle af de ting, man rent faktisk kan sprøjte sig ud af. Blandt andet svampebekæmpelse i hveden.

Her stod Christian Søndergaard fra Bayer klar til at fortælle om virksomhedens nye tilgang.

- Den traditionelle metode i forhold til svampebekæmpelse, hvor man ser på vejret og tæller timer med bladfugt kan være svær at håndtere – især på år, hvor det ikke regner, og man så ofte alligevel ender med at køre ud og sprøjte og dermed ikke følger sin strategi, lød det fra Christian Søndergaard.

- Derfor er vi begyndt at angribe det på en mere utraditionel metode: Vi vil altid anbefale tre sprøjtninger, hvor vi så justerer mængden af kemi til den enkelte sprøjtning. Vi justerer anbefalingerne ud fra 10 storparcelforsøg, hvorfra vi sender blade til analyse. På den måde kan vi identificere svampeangreb 10 dage før, det vil kunne ses på bladene, forklarede han, og tilføjede at seneste analyse blev opdateret i mandags med ny anbefaling til dosering.

- Det er en metode, som vi tror rigtig meget på. Det var en succes i forsøgene sidste år, hvor vi havde 30-35 procent lavere kemiomkostninger, og vi er spændte på at se resultaterne i år.

- Lige til højrebenet

Efter at have set nærmere på både afgrøderne – der stod misundelsesværdigt godt – og pølserne fra grillen, stod den på oplæg om biostimulanter, mikronæring og nitrifikationshæmmere.

Her konstaterede Peter Hvid fra Corteva blandt andet, at virksomhedens nitrifikationshæmmer, Instinct, »ligger lige til højrebenet«.

- I får både merudbytte og en klimaeffekt, der lige nu betyder, at I får 40 procent rabat på lattergasudledningen, lød det fra Peter Hvid, der dog ikke kunne præsentere de helt store udbyttegevinster fra 2023.

- Men det er en helt anden historie i år, hvor vi har den overskudsregn, der gør, at nitrifikationshæmmere har effekt. I år kan man se visuel forskel på vårbyg med eller uden Instinct, og der vil være et merudbytte at hente i både korn, raps, majs og kartofler, sagde han.

Læs også