BL og topadvokat er klar til at sagsøge staten, hvis der kommer en CO2-afgift

Bæredygtigt Landbrug forbereder sig nu på retsopgør efter anbefaling fra en advokat med speciale i EU-ret, fastslår organisationens næstformand Niels Hauge Mikkelsen.

En afgift, som har til formål at gøre indhug i landmændenes staldproduktion ved at gøre produkterne begrænset salgbare især på eksportmarkederne, er ikke forenelig med EU-retten, vurderer advokaten Hans Sønderby. Arkivfoto: Morten Ipsen - Det ligner, at vi har grønne politikere, som »greenwasher« deres holdninger uden indhold, siger Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug. Arkivfoto

Frustrationerne over en mulig CO2-afgift på landbruget er store hos danske landmænd, og Bæredygtigt Landbrug har flere gange understreget, at grundlaget for en CO2-afgift ikke er videnskabeligt korrekt.

Oven i det påpeger organisationen nu, at en klimaafgift er i strid med EU’s regler, efter at advokat med speciale i EU-ret, Hans Sønderby, har underkendt den.

- Afgiften er allerede retsstridig, fordi den hviler på en præmis om, at en nedgang i produktionen af husdyr vil reducere CO2 til atmosfæren. Det er ifølge Bæredygtigt Landbrugs fageksperter forkert. Når det tilsigtede formål om reduceret husdyrproduktion alligevel ikke fører til reduceret CO2-udledning, opfylder afgiften ikke kravet i domstolens nyere praksis om at være proportional, siger Hans Sønderby.

- Der mangler derfor systematik og direkte sammenhæng mellem reduceret husdyrproduktion og påstået CO2-reduktion. Afgiften er dermed næppe forenelig med den primære EU-ret.

Advokaten underbygger sin argumentation med, at som erhvervsdrivende i et europæisk eksporterhverv har danske landmænd krav på beskyttelse af blandt andet deres investeringer og eksport. En afgift, som har til formål at gøre indhug i landmændenes staldproduktion ved at gøre produkterne begrænset salgbare især på eksportmarkederne, er ikke forenelig med EU-retten.

Giver befolkningen falske forhåbninger

- Når det tilsigtede formål om reduceret husdyrproduktion alligevel ikke fører til reduceret CO2-udledning, opfylder afgiften ikke kravet i Domstolens nyere praksis om at være proportional

Hans Sønderby, advokat

Hans Sønderby støtter sin juridiske vurdering på Bæredygtig Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensens konklusion: Han mener, at det tilsigtede fald i antal husdyr ikke reducerer tilførslen af CO2 til atmosfæren.

- Metanen fra husdyr indgår i cirkulære biologiske processer, som er klimamæssigt neutrale. Hvorimod fossile brændstoffer medfører øget CO2-udledning til atmosfæren. Fossile brændstoffer pumpes op af den forseglede undergrund og ind i atmosfæren, hvor det øger antallet af kulstofatomer. Det gør de cirkulære biologiske processer ikke, forklarer fagdirektøren.

Bæredygtigt Landbrugs næstformand, Niels Hauge Mikkelsen, kritiserer regeringen for dels at fremme en klimaafgift i strid med EU's regler, dels love befolkningen en reduceret tilførsel af CO2 til atmosfæren, som ikke holder stik.

- Det ligner, at vi har grønne politikere, som »greenwasher« deres holdninger uden indhold. De lover befolkningen en reduceret tilførsel af CO2 til atmosfæren på millioner af husdyrs bekostning, selv om husdyrene er klimamæssigt neutrale. Jeg fristes til at anse det som klimafup at love CO2-gevinster i atmosfæren, der ikke holder i virkeligheden. Vi forbereder os nu på retsskridt, når vi kan se, at både det juridiske og fagligheden trædes under fode, siger Niels Hauge Mikkelsen.

Læs også