Folketingspolitiker Bjarne Laustsen (S) fortalte i et radioprogram forleden, at han tror, minkerhvervet ville have lukket af sig selv, og at det ifølge ham ville være uhensigtsmæssigt, hvis minkerhvervet starter op igen i Danmark.
Folketingspolitiker Bjarne Laustsens (S) udtalelse i et radioprogram mandag vækkede begejstring blandt to andre politikere i studiet, nemlig Helene Liliendahl Brydensholt, Alternativets fødevareordfører og Carl Valentin, fødevareordfører for SF.
Radioprogrammet »Det Røde Hjørne«, der bliver sendt på Radio4, omhandlede mandag den forhøjede erstatning til minkavlerne i forbindelse med nedlukningen af erhvervet.
En regning der nu, ifølge et estimat, kommer til at lyde på små 30 milliarder kroner.
Kritikken i programmet handlede om, at der indtil for nylig sad tidligere minkavlere i de såkaldte erstatnings- og taksationskommissioner, men også den seneste kritik af, at man i aftalen har vurderet prisen på minkskind for højt.
Helene Liliendahl mente, at det har handlet om grådighed.
- Der er jo noget, der tyder på, at man prøver at skrabe flere penge til sig, end hvad man egentlig burde få ind, sagde hun.
Til det svarede Bjarne Laustsen:
- Når de ikke kan have deres erhverv mere, så er det jo en slags ekspropriation, og så drejer det sig om at finde ud af, hvor meget de så skal have.
Tidligere minkavler reparerer stadig på de tomme haller: - Det virker helt skørt
Og da Bjarne Laustsen blev spurgt af radioværten, om det var en for gunstig aftale, man lavede i 2021, lød svaret:
- Når man laver en aftale, så skal man også stå ved den. Og det hører jeg også, at SF gør. Af hensyn til minkavlerne selv var det rigtig godt, at de kom ud af taksationskommissionerne. Det at blive beskyldt for inhabilitet i forhold til, at man står med noget, som jeg tror, befolkningen synes var en meget, meget gunstig aftale, ja, det var umuligt at forsvare.
- Uhensigtsmæssigt
Og spørger man Helene Liliendahl, er det en skam, at der findes nogle få, der er startet op igen – især på grund af dyrevelfærden.
- Vi har jo desværre minkavl igen i Danmark. Der er jo fire, der har startet op igen. Det er jo lidt ærgerligt, at man vælger at åbne det her erhverv op igen. Der er jo også rigtig mange minkavlere, der havde underskud. Det er et spørgsmål om tid, før det bliver forbudt i EU. Så jeg synes, minkavlerne skal være rigtig glade for den meget flotte aftale, sagde hun.
Studieværten spurgte Bjarne Laustsen om han mente, at minkerhvervet vil komme op at køre igen i Danmark.
- Nej, det tror jeg ikke, det gør. Det vil være ganske uhensigtsmæssigt. Jeg er faktisk lidt enig med det, Helene sagde før, om at minkerhvervets fremtid langt før coronaen var for nedadgående. Jeg plejer at sige, at du ikke engang ser en minkavlers kone gå i en pels. Der var også flere forskellige modehuse, som sagde, at i deres kollektioner, der skulle der ikke indgå mink. Over en årrække ville det have lukket sig selv, og vi kunne også se, at der stod rigtig mange minkfarme tomme, fordi produktionen var urentabel.
Skulle være blevet gjort urentabelt
Han påpegede, at han i stedet for den pludselige nedlukning hellere havde set, at der ville være blevet stillet nogle krav, så minkene fik bedre vilkår, men samtidig også medførte, at det ville være urentabelt at have produktionen i Danmark.
Carl Valentin svarede, at han var glad for at høre Bjarne Laustsens ord, som for ham var nye i forhold til, at de kom fra Socialdemokratiet.
- Cadeau for, at han siger, det er uhensigtsmæssigt, hvis industrien starter op igen. Det er den jo gjort i meget lille skala, men trods alt lidt. Og så også det her med, at vi vil stille krav til dyrevelfærden, som de facto vil lukke erhvervet. Det har man gjort i Tyskland, det har man gjort i Schweiz. Man stiller krav til, at de skal have et par kvadratmeter at boltre sig på. Så kan det ikke løbe økonomisk rundt, og så lukker det. Det håber jeg, Socialdemokratiet fortsætter med at arbejde for, for det ville være fantastisk at få lukket den her produktion helt ned en gang for alle, lød det fra Carl Valentin.