L&F begejstret for finanslovsudspil: Vigtigt fokus på grøn trepart

- Vi er naturligvis optagede af, at aftalen fra den grønne trepart implementeres hurtigst muligt, og det er godt, at regeringen har fokus på det i finansloven, lyder det fra direktør i Landbrug & Fødevarer oven på regeringens finanslovsudspil.

Fredag præsenterede regeringen sit finanslovsudspil for 2025, og det vækker glæde i Landbrug & Fødevarer.

Organisationen konstaterer, at der er fokus på både grøn omstilling, udvikling af klimateknologier og udvikling i landdistrikterne i forslaget.

- Vi er meget positive over for takterne i regeringens finanslovsudspil. Vi er naturligvis optagede af, at aftalen fra den grønne trepart implementeres hurtigst muligt, og det er godt, at regeringen har fokus på det i finansloven, siger Morten Boje Hviid, der er direktør for afdelingen Politik, Bæredygtighed og Kommunikation i Landbrug & Fødevarer, i en kommentar.

- Vi forventer, at regeringen finder den rette finansiering til at udmønte den historiske aftale og får tempo og muskler bag, så vi kan komme fra skrivebordet ud til virkeligheden ude i landet, understreger han.

Bakker op om forskning

Landbrug & Fødevarer er også glade for, at regeringen afsætter en stor forskningsreserve, som kan være med til at realisere grøn treparts høje ambitionsniveau for forskning og udvikling i nye grønne teknologier og -tiltag i landbrugs- og fødevareerhvervet.

- Udover at bidrage til den grønne omstilling i Danmark, vil det også kunne styrke vores position som foregangsland for udvikling og eksport af bæredygtige løsninger, siger Morten Boje Hviid.

- Vi forventer, at regeringen finder den rette finansiering til at udmønte den historiske aftale

Morten Boje Hviid, direktør, Landbrug & Fødevarer

Han er også tilfreds med, at regeringen foreslår at afsætte i alt 100 millioner kroner i 2024 og 108 millioner kroner årligt i 2025-2027 til udviklingen i landdistrikterne.

Blandt andet vil regeringen justere taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelserne.

- Det har længe været et ønske fra os, og derfor er vi glade for, at regeringen har lyttet og nu vil prioritere uddannelsesmuligheder lokalt i endnu højere grad – til gavn for både bosættelse, vækst og livet lokalt, siger L&F-direktøren.

Hjælp til eksport

Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Merete Juhl, hilser det velkomment, at regeringen afsætter 3,5 millioner kroner årligt i 2025-2028 til international markedsføring af fødevareklyngen via Food Nation.

- Det er helt afgørende for den danske eksport af både fødevarer og grønne teknologier, at man understøtter en international bevågenhed og markedsadgang for det danske fødevareerhverv.

Merete Juhl bemærker dog, at regeringens forslag kommer oven på en periode, hvor andre vigtige ordninger har mistet finansiering.

- Derfor bør der kigges ind i flere tiltag, mener hun.

Læs også