Det indeholder aftalen om den grønne trepart

Nu er der indgået en politisk aftale om den grønne trepart. Aftalen blev præsenteret på et pressemøde forleden.

I slutningen af juni blev regeringen og parterne i den grønne trepart enige om et langsigtet grundlag om omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen.

Siden har der de seneste måneder været forhandlet frem og tilbage og nu er der indgået en politisk aftale, som forleden blev præsenteret på et pressemøde.

Skift i kvælstofscenarie

Den politisk aftale om den grønne trepart indeholder flere punkter om landbruget. Et af de helt store samtaleemner, der også har været diskuteret vidt og bredt, er landbrugets kvælstofudledning. Her havde Finansministeriet udarbejdet en rapport, der opstillede tre scenarier til reduktion af kvælstof. Regeringen havde forudsat at hælde mod scenarie 3, som betyder, at der skulle udledes 12.900 ton mindre kvælstof om året. Denne løsning har dog været kritiseret af flere eksperter, som ikke mente, at det ville bringe livet tilbage i de danske fjorde og vandløb.

Offentliggørelsen af den grønne trepart viser også, at regeringen samt SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en aftale, hvor der tages udgangspunkt i scenarie 1 med undtagelse af Bornholm.

Det betyder, at regeringen har måtte ændre på sin holdning til reduktionen af kvælstof, som i aftalen kommer til at lyde på 13.780 om året.

- Med den nye aftale får vi en ambitiøs kvælstofindsats, som skal sikre, at vi igen får fiskene tilbage i vores kyster og fjorde, sagde Jeppe Bruus.

Årsagen til at Bornholm er fritaget for scenarie 1 er, at øen ikke er den eneste, som udleder kvælstof til Østersøen. Sverige og Tyskland har også et ansvar for, hvor meget kvælstof, der ender i Østersøen, og derfor vil Jeppe Bruus også kontakte de to nabolande, og få dem til at tage et større ansvar, så der på tværs af landegrænserne kan arbejdes ud fra fælles miljømål.

På pressemødet lod ministeren for den grønne trepart ligeledes forstå, at Danmark straks skal tage initiativ til at indgå i en såkaldt interkalibreringsaftale med netop Sverige og Tyskland, og i 2029 vil man lade disse mål ligge til grund for de danske målsætninger om udledning af kvælstof.

Omlægning til natur

Reduktionen af kvælstof har været en stor hårdknude, der skulle løses for at parterne kunne mødes om den grønne trepart. Men udover reduktion af kvælstof indeholder den politiske aftale også et punkt om omlægning af Danmarks areal til skov og natur frem mod 2045.

I aftalen står der blandt andet, at der skal udtages 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde, der skal plantes 250.000 hektar ny skov, der skal plantes 100.000 hektar urørt skov, og så skal der også gives støtte til øvrig arealomlægning, herunder vådområder og landbrugsjord.

I alt er der tale om, at 10 procent af Danmarks samlede areal bliver omlagt til skov og natur, og Jeppe Bruus kalder selv punktet om omlægning til natur for den største arealomlægning i Danmarkshistorien siden 1864.

I aftalen er det ligeledes besluttet, at der afsættes i alt 50 millioner kroner til udvidelse af de allerede 15 naturnationalparker frem mod 2030. Det skriver Berlingske, der også skriver, at der skal aftales placering af yderligere fem naturnationalparker, der skal åbne senest ved udgangen af 2030.

Udover de 20 naturnationalparker bliver der etableret yderligere én, ligesom der er blevet enighed om at anlægge en ny bynær naturnationalpark i København. Det samlede antal af egentlige naturnationalparker i Danmark ender derfor på 22.

- Jeg vil ikke tøve med at kalde det her et historisk resultat. Med aftalen afsætter vi nu 43 milliarder kroner til at gennemføre en enorm omlægning af Danmarks areal. Dansk natur vil forandres på en måde, vi ikke har set, siden man drænede vådområderne i 1864, sagde Jeppe Bruus.

Tidslinje for den grønne trepart

Regeringen nedsatte i december 2023 den grønne trepart, som skal understøtte, at der gennem dialog, samtænkning og fælles forpligtelser skulle skabe grundlag for en samlet løsning for fremtidens landbrug i Danmark. Men treparten har sit udspring noget tidligere.
Her er et overblik over nogle af trepartens nedslag fra sin spæde start til i dag.

  • December 2020: Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Konservative indgik aftale om en grøn skatteform i december 2020. Herfra aftalte man, at en ekspertgruppe skal belyse mulige modeller for, hvordan en CO2-afgift kan indføres.

  • Februar 2021: Ekspertgruppen for en Grøn Skattereform – også kaldet Svarer-udvalget på baggrund af formanden, professor i økonomi Michael Svarer – nedsættes for at udarbejde et forslag til en grøn skattereform, som vil bidrage til at nedbringe udledningen af drivhusgasser i Danmark, herunder fra dansk landbrug.

  • 8. februar 2022: Ekspertgruppen er klar med sin første delrapport.

  • November 2023: Svarer-rapporten blev forventet at blive præsenteret i slutningen af november 2023 men måtte udskydes grundet » kompleksiteten i udformningen af rapporten«.

  • December 2023: Kommissorium for Grøn trepart nedskrives.

  • 21. februar 2024: Ekspertgruppen præsenterer tre modeller for en CO2e-afgift for landbruget – de såkaldte Model 1,2 og 3. Model 1 indebar en CO2e-afgift på 750 kroner pr. ton CO2e i 2030, Model 2 indebar effektiv sats på 375 kroner pr. ton CO2e i 2030, hvor landbruget sidestilles med virksomhederne inden for kvotesystemet og Model 3 en effektiv afgiftssats på 125 kroner pr. ton CO2e på husdyr, hvorved animalsk landbrug sidestilles med de lækageudsatte industrivirksomheder inden for mineralogi.

  • Februar-April 2024: Holdninger og udtalelser fra branchen og medfølgende industri er mange.

  • 24. juni 2024: Regeringen og parterne i den grønne trepart (Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening) indgik aftale, som vil udgøre det langsigtede grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen i Danmark.

  • 29. august 2024: Ministeriet for Grøn Trepart oprettes som del af ministerrokade i regeringen, hvor Jeppe Bruus (S) blev udpeget som minister.

  • Oktober 2024: I den afgørende fase af den grønne trepart kritiserer Statsrevisorerne kritiserer Fødevare- og Miljøministeriet for deres tilsyn med landbrugets forbrug af kvælstof.

  • 18. november 2024: Bred politisk aftale om den grønne trepart bliver indgået.

CO2-afgift

Aftalen indeholder også et punkt om CO2-afgift på landbruget. Dermed bliver Danmark det første land i verden til at indføre en CO2-afgift på landbruget. Målet er at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Ifølge aftalepartierne er der potentiale for reduktioner for i alt 1,8-2,6 millioner ton CO2 og andre drivhusgasser i 2030. Afgiften vil i 2030 hedde 120 kroner pr. ton CO2 og frem mod 2035 vil den stige til 300 kroner pr. ton CO2.

- Nu skaber vi den nødvendige grønne forandring i landbruget, og for første gang er vejen nu lagt helt hen til vores klimamål i 2030. Og vi står sammen om en håndfast aftale om CO2-afgift på landbruget. Der er stadig meget arbejde forude, og vi er ikke over målstregen, sagde Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister.

Mangler sidste finanser

Aftalen om den grønne trepart koster i omegn af 43 milliarder kroner. I aftaleteksten fremgår det dog, at den ikke er fuldt finansieret endnu. Partierne mangler nemlig at finde 7,3 milliarder kroner, før der er fuldstændig styr på, hvordan de lovede tiltag skal finansieres.

Udgifterne til aftalen er steget med cirka tre milliarder kroner i løbet af forhandlingerne.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også