Håb om løsning efter dyrlægedemo

Der er stor politisk enighed om det problematiske i EU-forordningen, der kommer til at medføre en forøget brug af antibiotika blandt danske dyrlæger. Det skaber håb blandt de protesterende.

Der var bred politisk opbakning til de demonstrerende på Christiansborg Slotsplads tirsdag, blandt andet fra Erling Bonnesen (V, i midten) og Anders Kronborg (S, til højre. Her ses de sammen med næstformand i Landbo Syd, Ingrid van den Hengel. Der var flere slagord og bannere blandt de op mod 300 mennesker, der var mødt op til tirsdagens demonstration.

Utilfredsheden med den EU-forordning der trådte i kraft i januar, og som, efter alle solemærker at dømme, kommer til at betyde et forøget forbrug af antibiotika til både husdyr og kæledyr, fik frit løb under tirsdagens demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Men det var ikke kun dyrlæger, der talte til de cirka 300 forsamlede på pladsen. Der kom også en række politiske tilkendegivelser på banen. Således var Socialdemokraternes fødevareordfører, Anders Kronborg på talerstolen, og han var klar i mælet om sagen.

- Det kan godt være, at der er en EU-forordning, men det betyder ikke, at cirkulærer og almindelig sund fornuft er sat ud af kraft. Derfor påviser det også, at de partier, som stemte det her igennem, nu skal finde en ordentlig løsning, hvor vi lytter til dyrlægernes faglighed, sagde Anders Kronborg til stor begejstring for de fremmødte.

Også den nyvalgte formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, kom på talerstolen, og han sendte entydigt skylden for situationen på området mod EU-systemet.

- Det her er en kæmpe mistillidserklæring til danske dyrlæger med helt konkrete konsekvenser, både for produktionsdyr og kæledyr. Hvorfor? Der er noget fuldstændig systemisk skørt på den måde, som EU arbejder på, sagde DF-formanden.

Glad for opmærksomhed

Folkene bag demonstrationen havde samlet over 50.000 underskrifter ind mod forordningen, og en af dem, dyrlæge Marlene Dickow, var godt tilfreds med fremmødet og de politiske udmeldinger, der var kommet i sagen.

- Det er fantastisk, det her fremmøde. Det vidner om, at det er en vigtig sag, vi har. Det rammer jo bredt. Hvis man for eksempel ikke kan få behandlet sine kæledyr, så rammer det jo det kæreste, mange har, sagde hun til Effektivt Landbrug.

I gårsdagens avis lød det fra fødevareminister Rasmus Prehn, at han vil tage sagen op med EU's sundhedskommissær, cyprioten Stella Kyriakides, og det håber dyrlægen, kan rykke noget.

- Det her er jo en EU-forordning, altså lovgivning direkte fra EU, og det er jo ikke noget, der er kommet fra Christiansborg, siger hun.

Men alligevel mente hun, at fødevareministeren selv kan gøre mere end at tage sagen op på EU-plan, for eksempel ved at få Fødevarestyrelsen til at ændre sin tolkning af EU-reglerne, hvilket man blandt andet gør i Sverige.

- Man kan sige, at fødevareministeren jo også er herre over Fødevarestyrelsen, og eftersom Fødevarestyrelsen umiddelbart tolker hårdere, end man gør i andre lande, så tænker jeg, at det er der, han også må tage fat. Jeg tænker også, at det er op til ham at sætte den her forordning i bero, indtil der er fundet en praktisk løsning, siger Marlene Dickow.

- Rigtigt at demonstrere

Og trods den gode, politiske lydhørhed, der er blevet vist fra stort set alle partier i Folketinget, var det rigtigt at arrangere demonstrationen, mener en anden af tirsdagens talere, dyrlæge Signe Hartvig.

- Vi er jo egentlig først blevet hørt, efter at vi har samlet os, og har fået lavet den her underskriftsindsamling med over 50.000 underskrifter imod den her EU-forordning. Det er egentlig først der, at politikerne for alvor har fået øjnene op og åbnet dørene indtil dem, siger hun til P4 Sjælland og fortsætter:

- De er meget enige i, at vi er nødt til at gøre noget, men det er godt nok sent, for forordningen er jo trådt i kraft, og vi har også tidligere forsøgt, også inden den 28. januar, at få dem til at indse, at det her bliver et problem i Danmark.

Flere partier har nu tænkt sig at gå videre med sagen. Det gælder blandt andet Enhedslisten, der var det eneste parti, der i sin tid gjorde indvendinger mod forordningen.

Landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen skriver på Twitter, at han skal mødes med Rasmus Prehn torsdag for at drøfte sagen.

 

Læs også