Fødevareminister reagerer på CO2-anbefalinger: Dansk landbrug kan gøre endnu mere

Resten af verden skal fortsat lære af vores gode eksempel, lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V) ovenpå offentliggørelsen af Svarer-udvalgets CO2-anbefalinger.

- Dansk landbrug gør allerede rigtig meget for at producere fødevarer klimaeffektivt, men vi kan gøre endnu mere, så resten af verden fortsat lærer af vores gode eksempel.

Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V) i en kommentar til de nye anbefalinger for en CO2-afgift fra Svarer-udvalget.

Jacob Jensen understreger, at præmissen for indførelse af en afgift er, at landbrugets konkurrenceevne bevares.

- Det er centralt for regeringen, at landbruget udvikles og ikke afvikles, og at vi med den nye CO2e-afgift ikke sender arbejdspladser til udlandet, men bevarer erhvervets konkurrenceevne, siger han.

- Vi kan gøre endnu mere, så resten af verden fortsat lærer af vores gode eksempel

Jacob Jensen (V), fødevareminister

Klimaminister: Vi skal nå vores mål

Klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) hilser rapporten velkommen.

- Landbrugets udledninger skal reduceres, og Danmark skal have en klimaafgift på landbruget, så vi når vores klimamål. Jeg tror på, at et grønt landbrug er et fremtidssikret landbrug, siger han.

Svarer-udvalget har fremlagt tre modeller til at reducere land- og skovbrugets udledninger. Modellerne indebærer, at landbruget fra 2027 skal betale en afgift på mellem 125 og 750 kroner, hver gang de udleder ét ton CO₂.

Det bliver dog først til sommer, at regeringen kommer med sit eget forslag til en CO2-afgift. Først vil regeringen i regi af forhandlingerne i den grønne trepart, som Landbrug & Fødevarer er en del af, forsøge at nå frem til nogle langsigtede løsninger for land- og skovbrugssektorens klima- og naturudfordringer.

Ifølge klimaloven er målet en 70 procents reduktion af Danmarks CO2e-udledninger i 2030.

Læs mere om CO2-afgift

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en »massiv omlægning« af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også