Vilomix udvider rådgivningskonceptet på staldgangen

Med større bedrifter stilles der også større krav til driftsledelse. Vilomix har valgt at imødegå et stigende behov for besætningsoptimering og går et skridt længere i rådgivningen ude hos de kunder, der ønsker det.

Med ansættelsen af 43-årige Kristian Christiansen ønsker Vilomix at gå et skridt længere ud på staldgangen med den rådgivning, som virksomheden i forvejen tilbyder kunderne gennem egne fagspecialister.

- Vi har gået med tanken om at ansætte en person til besætningsoptimering på staldgangen over de senere år, da vi har set et behov for at øge effektiviteten og indtjeningen yderligere hos vores kunder. Ikke mindst i takt med, at der kommer større besætninger, ledelseskrav og flere medarbejdere, fortæller salgschef Niels E. Olesen om baggrunden for, at virksomheden nu tager det »næste skridt« i rådgivningen.

Implementering af tiltag

Fagspecialisterne fra Vilomix har hele tiden rådgivet kunderne på fodersiden, men det opleves, at det kan være vanskeligt at støtte op omkring implementeringen af de tiltag og handleplaner, som der aftales med kunden.

- Vi sælger foder og leverer foderrådgivning, men det er ikke altid, at det er foderet, der er den begrænsende faktor. Det kan også være i forhold til management, avl, sygdom eller måske noget i staldsystemet, som for eksempel ventilation, siger Niels E. Olesen om nogle af de områder, hvor virksomhedens egne rådgivere ikke altid har den fornødne tid eller knowhow til at hjælpe.

For det svære er ofte implementeringen af nye tiltag, hvilket er en problematik, som man hos Vilomix ikke er i tvivl om for alvor vil tydeliggøres i forbindelse med udfasningen af medicinsk zink i fravænningsfasen.

- Fravænning uden medicinsk zink kommer til at stille større krav til management, og vi vil komme til at se udfordringer, som vi har kunne dæmpe ved brugen af zink, lyder det fra Niels E. Olesen, der påpeger, at det er tiden at få ændret de småfejl, der altid kan findes i enhver besætning.

Krav til driftsledelse

Det er nu en måned siden, at Vilomix indgik aftalen med Kristian Christiansen, der selv har stor erfaring med praktisk svineproduktion - både som selvstændig, men også som ekstern rådgiver i forskellige besætninger.

Ifølge Vilomix er det målet at skabe yderligere succes med foder og rådgivning og sikre, at den handlingsplan, foderrådgiveren laver med kunden, også når helt ud på staldgangen til medarbejderne.

- Vi lavede aftalen for en måned siden, og det kulminerer måske lidt med en krise på indtjeningssiden. Når det så er sagt, så er det underordnet, om man får meget lidt for grisen. Det handler om at få mest muligt på bundlinjen, påpeger Niels E. Olesen, der fortæller, at der betales en timepris for sparringen med Kristian Christiansen, ikke mindst for at de producenter, der takker ja til muligheden for en ekstern second opinion, også forpligter sig til at tage handling.

- Med de stadig større besætninger, vi får, så vil der være stigende krav til ledelse – ikke mindst i forhold til den løbende udskiftning af medarbejdere. Der skal noget driftsledelse til. Her gør Kristian en forskel i form af den sparring, som han kan give i de besætninger, som han kommer ud i. En ting er at lede medarbejderne. En anden ting er at spotte nogle af de områder, der skal sættes fokus på. Det kræver driftsledelse, der virkelig er struktureret.

Det hele skal spille

Om der er behov for et rådgivningsforløb på én dag eller tre vil naturligvis være individuelt fra besætning til besætning, men ifølge Vilomix er det nødvendigt med lidt tid, hvis arbejdsprocedurer og udfordringer skal afkodes.

- Det hele skal spille max over det hele. En gris fra eller til er ikke ligegyldigt for resultatet på bundlinjen og specielt ikke nu med de aktuelle foderpriser. Det er nu, der skal være fokus på foder pr. kg tilvækst, udfodringsstrategi, ventilation, sygdom og avl. Det er det her hjul, som vi ligger og kører rundt i, for man kan godt købe dyrt foder, hvor det ikke lykkes, påpeger Niels E. Olesen, der tilføjer:

- Det vil vi godt være med til at hjælpe til med. Derfor vælger vi nu at iværksætte dette ekstra tiltag omkring staldoptimering.

Kollegial sparring

Kristian Christiansen, der kommer fra Randers-kanten, ejer selv en bedrift med 830 søer, 32.500 smågrise, 5.500 slagtegrise, hvortil han er hjemmeblander af foderet til søer og smågrise, mens slagtesvinene er på indkøbt færdigfoder. Herudover er der tilhørende et areal på 150 hektar, som er lejet ud.

Med fem ansatte i produktionen fungerer Kristian Christiansen selv som overordnet driftsleder, men har ikke en daglig rolle i egen besætning, hvorfor han uden problemer kan hjælpe med at følge op på rutiner og finde lavthængende frugter i de besætninger, der vurderer, at de vil have gavn af det.

- Kristian Christiansen gør en forskel i de besætninger, han kommer ud i, slutter Niels E. Olesen.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også