Målebåndet måtte frem i poltestalden

Muskler kan også blive for meget af det gode. I soholdet hos Bjarne Andersen i Højmark i Vestjylland blev poltene for tunge, så nu har driftslederen målebåndet med i poltestalden.

Produktionen hos svineproducent Bjarne Andersen i Højmark ved Lem i Vestjylland består af 650 årssøer med produktion af 30 kg’s grise.

Hidtil har man praktiseret hjemmeavl på bedriften, men for 10 år siden, valgte Bjarne Andersen at gå fra egne til indkøbte polte.

- Det gav lige plus fem grise mere pr. årsso, fortæller svineproducenten om den ændrede avlsstrategi, der viste sig at blive et godt tiltag.

- Det giver som regel et enormt løft, at få ny genetik ind. Det kræver bare en karantænestald, men det er meget mere simpelt, bemærker besætningsdyrlæge Anne Ovesen fra AOSvinepraksis.

Ændret poltestrategi

For nogen tid siden blev der nu alligevel udfordringer i polteholdet, men her var det foderstrategien der måtte justeres.

- Vi blev nødt til at ændre strategien for poltene, da de tog muskler i stedet for fedt. De blev simpelthen for tunge, fortæller driftsleder Randi Øster Amby, der denne dag har besøg af produktkonsulent Henning Dejgaard fra Vestjyllands Andel, der har hjulpet med at få justeret blandingen til.

- Det er jo mit arbejde at komme ind i besætningen med andre øjne, fortæller Henning Dejgaard, der havde opfordret Randi til at begynde at veje poltene, samtidig med at foderet blev optimeret.

Fokus på vægt, alder og rygspæk

På bedriften i Højmark blev der handlet med det samme.

 - Det, som vi satte ind på i forhold til poltene var, at alder ved løbning blev trimmet. Vi målte rygspæk, på alle de polte som stod klar til løbning. Samtidig tog Randi over med målebåndet og alle tre tal kom i mål, forklarer Henning Dejgaard nærmere.

Poltene løbes derfor nu ved en alder på 34 uger, ved en vægt på mellem 140 og 160 kg. og med en rygspæktykkelse på 12-14.

- Det er en win win for både foderforbrug og poltens fremadrettede holdbarhed, lyder det fra Randi Øster Amby.

Læs også