Svineproducenternes nye virkelighed

Griseårsmødet hos VKST var med blandede meldinger. Isoleret set er svinedelen stort set i tilbagegang over hele linjen, men mange svineproducenter holdes godt oven vande af markbruget.

Regionsformand Niels Aagaard Jørgensen fortalte, at han har været overrasket over, at antallet af danske søer er faldet med 10,3 procent. Foto: Alexander Dornwirth - På soholdene ser vi nu, at selv store sohold, som ligger over 1.000 søer, er begyndt at lukke, fortalte afdelingsleder Keld Sommer. Foto: Alexander Dornwirth - I regnskaberne kan vi se, at svineproducenterne har haft en historisk positiv effekt fra sine markbrug, sagde økonomirådgiver Finn Skotte. Foto: Alexander Dornwirth

Griseårsmødet hos VKST i Sorø for nylig var naturligvis præget af krigen i Ukraine, da det primært er den, der har vendt alt på hovedet siden sidste år med eksplosioner i produktionsprisen på grise i Danmark og resten af verden.

- Især energipriserne har været en udfordring. De, der har været dækket rigtig godt af, har jo selvfølgelig ikke mærket det på samme måde som nogle af os andre, der ikke har dækket os af. Så vi må betale ved kasse 1, sagde regionsformand Niels Aagaard Jørgensen til forsamlingen.

Niels Aagaard Jørgensen fortalte også, at han har været overrasket over, at antallet af danske søer er faldet med 10,3 procent. Og han er generelt også lidt bekymret over udsigten til en større hangrise-produktion.

- Danish Crowns satsning er der bestemt muligheder i, men der er også begrænsninger. Man kan altid diskutere, hvad fradraget skal være. Slagtevægten vil gå ud over det, du kan producere pr. kvadratmeter. Og de seks måneders opsigelsesvarsel er meget højt, sagde regionsformanden.

Produktionen falder

Afdelingsleder for VKST Grise- og byggerådgivning, Keld Sommer, indledte sin del af beretningen om, at 2022 har været noget af en rutsjetur.

- Vi startede året med en notering på 8,40 kroner og endte på 12,60 kroner. Men da vi sad i februar og kiggede på dækningsbidrag, så havde alle produktionsgrene negative dækningsbidrag. Der var ikke dækningsbidrag til at betale kapacitsomkostningerne hen over sommeren, selv med en høj effektivitet. Og selvom noteringen kom over 12 kroner i efteråret, hvis man lå på en gennemsnitlig effektivitet, var der stadig ikke penge at betale, sagde afdelingslederen.

Keld Sommer forklarede, at det er første gang i hans 25 år som ansat i VKST, at svineproduktionen er faldet i Danmark.

- På soholdene ser vi nu, at selv store sohold, som ligger over 1.000 søer, er begyndt at lukke nu. Det er dog generelt producenterne selv, der vælger at stoppe og ikke bankerne, der tvinger dem.

Keld Sommer fastslog også, at én af de største udfordringer i branchen stadig er, at det er blevet sværere at tiltrække og fastholde gode medarbejdere.

- Det er vigtigt, at svineproduktionen har og skaber attraktive arbejdspladser. Der er faktisk rigtig mange elever, der søger til landbrugsskoler. Desværre dropper 25-30 procent af eleverne ud bare efter første praktikforløb. 

Historisk positiv effekt

Økonomirådgiver Finn Skotte fortalte, at 2022 begyndte med store muligheder.

Den afrikanske svinepest var på vej ned i Tyskland, »corona-helvedet« var ved at ebbe ud, og verden så ud til at blive mere normal, indtil Putin valgte at invadere Ukraine.

- Men overordnet set, så står den danske svineproducent stolt og solidt. Han har som udgangspunkt styr på sin økonomi. Min vurdering er, at vi står på et rigtig godt sted, sagde økonomirådgiveren.

- I regnskaberne kan vi se, at svineproducenterne har haft en historisk positiv effekt fra sine markbrug. Mange af jer har oplevet den bedste høst, I nogensinde har haft, og de bedste priser, I nogensinde har set, og vi har jo løftet niveauerne for dækningsbidrag i marken til et helt nyt niveau, lød det fra Finn Skotte.

Læs også